23. 8. 2020, 09:43 | Vir: STA

Dragić do tretje zmage, odločitev o Dončićevem nastopu tik pred tekmo

profimedia

Košarkarji Miami Heat so v končnici severnoameriške košarkarske lige NBA le še eno zmago oddaljeni od napredovanja v polfinale vzhodne konference. Vročica je dobila tudi tretjo tekmo v seriji proti Indiana Pacers, tokrat s 124:115. Med najbolj zaslužnimi za zmago je bil kapetan slovenske zlate reprezentance Goran Dragić s 24 točkami.

Dragić je bil izjemen že na začetku tekme, ko je kot za stavo metal za tri točke. Prvo četrtino je končal z 11 točkami, z metom iz igre 4:5, vključno s tremi trojkami (3:3) ter nato le še nadaljeval. Štiriindvajsetim točkam je na koncu dodal še šest asistenc, dva skoka, tri ukradene žoge, ob metu iz igre 8:17, trojkah 5:10 in prostih metih 3:5. Vsega skupaj je na parketu preživel 36 minut.

Miami je proti Indiani prikazal močno ekipno predstavo. Kar šest košarkarjev je doseglo dvomestno številko točk. V ospredju sta bila Ljubljančan in Jimmy Butler, ki je tekmo končal s 27 točkami in osmimi skoki, Bam Adabayo pa je imel na svojem računu 22 točk in 11 skokov.

"Nikoli ne gremo v nobeno tekmo z mislijo, da bomo izgubili. Želimo zmagati. Vemo, česa smo sposobni," je filozofijo Miamija razkril Dragićev soigralec Butler.

Miami bo imel prvo zaključno žogo že v noči na torek po srednjeevropskem času.

Odločitev o Dončićevem nastopu v zadjem hipu 

Nastop slovenskega košarkarskega zvezdnika Luke Dončića na četrti tekmi uvodnega kroga končnice severnoameriške lige NBA je zaradi zvina gležnja vprašljiv, je dejal trener Dallas Mavericks Rick Carlisle. Ameriška mreža ESPN sicer poroča, da Dončičev zvin gležnja ni težje narave. Dallas se bo z LA Clippers znova pomeril danes ob 21.30.

Enaindvajsetletnik si je na tretji tekmi, ki jo je Dallas izgubil in zdaj v seriji na štiri zmage zaostaja z 1:2, zvil levi gleženj in predčasno obsedel na klopi. Kljub temu je s 13 točkami, 10 skoki in 10 podajami dosegel prvi trojni dvojček v končnici.

V soboto je Carlisle dejal, da je še prezgodaj, da bi povedal, ali bo Dončić na četrti tekmi igral, ali ne. "Verjamem, da se bomo o njegovem nastopu odločili tik pred tekmo. Ne vemo točno, kako hudo je. Nismo še prejeli rezultatov pregleda in slikanja z magnetno resonanco, kar bo gotovo vplivalo na končno odločitev. Najpomembnejši faktor pa bo njegovo počutje," je dejal trener Dallasa.

ESPN je pozneje poročal, da so iz svojih virov izvedeli, da slikanje z magnetno resonanco ni razkrilo nič resnega, kar pomeni, da se bodo v ekipi najverjetneje res tik pred zdajci odločili o njegovem nastopu. ESPN je izvedel še, da je Dončićev gleženj rahlo otečen.

Carlisle je v soboto dodal še, da si želi, da bi o njegovem igranju ali neigranju vedel že zdaj, a tega ne ve in da če Slovenec ne bo mogel igrati, bo ekipa veliko izgubila, saj gre za enega najboljših košarkarjev na svetu.

Odlični slovenski košarkar je svojo vrednost pokazal tudi na prvih dveh tekmah končnice, ko je skupaj dosegel 70 točk, s čimer je postal drugi najuspešnejši košarkar v zgodovini končnice. Več točk je na svojih prvih dveh tekmah končnice dosegel le George Mikan, ki je leta 1949 v dresu Minneapolis Lakers dosegel 75 točk. Sloviti Kareem Abdul-Jabbar pa je na prvih dveh tekmah končnice v karieri dosegel 69 točk.

To je Dončićev tretji zvin gležnja v letošnji sezoni, pred tem si je dvakrat zvil desni gleženj, zaradi česar je izpustil 12 tekem.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec