19. 12. 2021, 13:19 | Vir: STA

Drama v Dresdnu: z osmega mesta po padcu Anamarija Lampič in Eva Urevc na tretjo stopničko

profimedia

Prva slovenska ženska ekipa, ki sta jo sestavljali Anamarija Lampič in Eva Urevc, je na ekipnem sprintu za svetovni pokal v smučarskem teku v Dresdnu kljub padcu zasedla tretje mesto. Za 1,21 sekunde sta Lampičeva in Urevčeva zaostali za Švedinjama Jonno Sundling in Majo Dahlqvist, ki sta zmagali.

Drugi sta bili Američanki Jessie Diggins in Julia Kern (+1,11), le desetinko pred Slovenkama. Ostale tri slovenske ekipe so izpadle v kvalifikacijah.

Med tekači sta zmagala v drugi ekipi Norveške Thomas Helland Larsen in Even Northug, druga je bila prva norveška postava Sindre Bjoernestad Skar in Haavard Solaas Taugboel, ki sta zaostala 0,42 sekunde, tretja sta bila Rusa Aleksander Boljšunov in Gleb Retivih (+0,62).

Urevčeva je začela finale za Slovenijo na 7,8 km dolgi ledeni progi, ki so jo pretekli v 12 krogih. Z Lampičevo sta bili med drugim in četrtim mestom v uvodnih predajah.

Jessie Diggins, skupna zmagovalka pokala v minuli zimi, je v peti predaji padla tik pred Urevčevo, ki se je prav tako znašla na tleh. Šest sekund in devet desetink zaostanka je imela nato Slovenija ob naslednji predaji Lampičevi. Poleg tega je prva švedska ekipa narekovala zelo hiter ritem na čelu, tako da sta Slovenki s težavo pridobivali mesta in se približevali najboljšim.

V naslednjih predajah sta bili osmi, dve sekundi za tedaj sedmouvrščeno Francijo. Po 6,5 kilometra, dva kroga pred koncem, je bila Slovenija šesta, 2,7 sekunde za vodilno Švedsko. Urevčeva je nato pridobila še dve mesti, Lampičeva je dobila zadnjo predajo na četrtem mestu, 1,9 sekunde za Švedsko.

Lampičeva je v ciljni ravnini za trenutek prišla celo na drugo mesto, a Kernove na ciljni črti ni zmogla prehiteti in sta tako Slovenki ponovili lanski uspeh s tekme v mestu ob Labi. Dahlqvistova je bila neogrožena na prvem mestu in je po štirih posamičnih sprintih v nizu dobila tudi ekipno preizkušnjo.

Lampičeva in Urevčeva sta bili v drugi kvalifikacijski skupini drugi. Prvi del proge je najhitreje opravila druga norveška ekipa Magni Smedaas in Julie Myhre, ki je bila večji del pred prvo slovensko. V drugem delu pa sta bili na čelu Jessie Diggins in Julia Kern pred Slovenkama. Pri merjenjih na 5,2 in 7,2 km sta bili na čelu Lampičeva in Urevčeva, ki pa sta v cilju na drugem mestu za 38 stotink zaostali za Američankama.

Druga slovenska ženska zasedba, Anja Mandeljc in Klara Mali, je tako kot Lampičeva in Urevčeva tekla v drugi kvalifikacijski skupini med 14 ekipami. Bila je 36,9 sekunde za zmagovalkama na 11. mestu in se ni uvrstila v zaključne boje najboljše deseterice. Imeli sta skupno 22. čas.

V drugi skupini kvalifikacij tekačev sta bila Vili Črv in Miha Šimenc, ki sta sestavljala prvo slovensko ekipo, osma. Za Boljšunovom in Retivihom, ki sta bila najboljša, sta zaostala 9,5 sekunde in bila skupno 18. med vsemi. Janez Lampič in Anže Gros sta bila v drugem slovenskem moštvu prav tako v drugi skupini zadnja, 18., z minuto in 9,66 sekunde zaostanka. Tudi skupno sta bila zadnja, 36.

Svetovni pokal se bo po premoru nadaljeval z novoletno turnejo, prva postaja bo 28. in 29. decembra v švicarskem Lenzerheideju.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ