R.S. | 3. 11. 2023, 18:44

Slovenska športnica pred leti razkrila, da je hudo bolna, takšno je njeno stanje danes

Bobo

49-letnica je vedela, da je nekaj hudo narobe. 

Nekdanja slovenska atletinja Alenka Bikar je pred tremi leti delila z javnostjo, da se bori z redko avtoimuno boleznijo Neuromyelitis optica (NMO). 49-letnica se je morala posledično znova učiti hoje. Pri bolezni gre za vnetje hrbtenjače. 

Da je nekaj hudo narobe, je ugotovila v času pandemije covida-19. Čeprav prvi pregledi pri ortopedu niso razkrili vzroka težav, je vedela, da mora ugotoviti, kaj je pravzaprav narobe. "Sama pri sebi sem čutila, da nekaj ni v redu, in rekla, da v takšnem stanju ne grem domov. Ortoped me je še enkrat poslal na nevrološko kliniko. Takrat je bila moja noga že povsem nefunkcionalna. Niti stopiti nisem mogla nanjo. Videli so, da je zadeva resna," je za Sportal dejala pred leti. Nato je še enkrat šla na magnetno resonanco. Takoj so jo hospitalizirali in ugotovili, kaj je narobe. Velike težave so ji povzročali tudi krči. 

Alenka Bikar leta 2004.

Alenka Bikar leta 2004.

Bobo

Bolečine so še prisotne

Tri leta pozneje se nekdanja sprinterka še vedno sooča z bolečinami. "Skušam zdržati, kolikor se le da dolgo, saj vem, da zdravila niso brez stranskih učinkov, to se nalaga v mojem telesu, a drugače ne gre. Zaradi tistega prvotnega hudega navala bolezni so posledice tako močne, da so bolečine venomer prisotne: čutim jih od pasu navzdol, nenehno me mravljinči v obeh nogah, najhujše so bolečine, ki se proti večeru stopnjujejo," je povedala reviji Jana. 

Bikarjeva na začetku ni bila prepričana, ali bi o svoji bolezni sploh govorila. "Imela sem pomisleke pri govorjenju o svoji bolezni, češ zakaj bi to sploh koga zanimalo. Ampak na koncu lahko moja zgodba ponudi komu kakšno koristno informacijo, predvsem pa bi rada sporočila, da res nikoli ne smeš obupati, da se je treba boriti. Želim si, da bi kdo, ki bo tole bral, našel košček upanja zase. Zdi se mi, da sem prav s športno miselnostjo lažje in hitreje premagovala ovire na poti do izboljšanja. Zdaj hodim dvakrat na teden na telovadbo k prijateljici, da se razgibam, da mišice še vedno delajo in da sem v družbi. Delam po svojih zmožnostih. Je tako, kot je. Nisem še čisto dobro, sem pa bolje," je dodala. 

Bikarjeva je trikrat nastopila na olimpijskih igrah (1996, 2000, 2004), vedno pa je v teku na 200 metrov prišla do polfinala. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol