M. M. | 19. 7. 2022, 11:44 | Vir: STA

Ima Pogačar še možnosti za zmago? To meni naš nekdanji vrhunski kolesar

Twitter/The World of Cycling

Pogačar v tem položaju nima česa izgubiti in glede na njegove uspehe v zadnjih dveh letih mladi Slovenec lahko napada popolnoma razbremenjeno.

Prvi kolesar sveta Tadej Pogačar vstopa v zadnji teden dirke po Franciji na drugem mestu z zaostankom 2:22 minute za vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom. Zaostanek ne skrbi nekdanjega odličnega slovenskega kolesarja Tadeja Valjavca.

Vingegaard je pretekli teden izkoristil trenutek šibkosti Pogačarja, ko mu je na zadnjem vzponu 11. etape na prelaz Granon uspel napad, s katerim je prevzel rumeno majico. Dvakratni zmagovalec najprestižnejše kolesarske dirke na svetu je takrat doživel prvo pomembnejšo krizo na dirki doslej, a od takrat po oceni Valjavca kaže vzpenjajočo formo.

"Zdi se mi, da se je Tadejeva forma po tej krizi v zadnjih etapah dvigovala, vsak dan je bil kljub sicer hitremu tempu karavane bolj poskočen. Drugi so bili vidno utrujeni, on pa se mi je zdel iz dneva v dan bolj svež," je dejal nekdaj lastnik najboljših slovenskih uvrstitev na tritedenskih pentljah.

Ekipi Pogačarja in Vingegaarda po zadnjih odstopih v Jumbo-Vismi zdaj poravnani

"Zdi se mi, da je za Vingegaarda izguba Primoža Rogliča večja izmed obeh odstopov v ekipi Jumbo-Visma. Zdaj sta ekipi številčno na istem in menim, da bo Vingegaard toliko težje vse skupaj branil ... Tako da za zdaj se meni osebno zdi, da zelo dobro kaže, da bi lahko Tadej dobil nazaj rumeno majico, bo pa seveda zelo težko," je dejal Valjavec.

Možnosti za protinapad bo Pogačar imel v prvih treh etapah tega tedna v Pirenejih, še posebej v etapah z gorskima ciljema, ki bosta na vrsti v sredo in četrtek. Zadnja izmed teh bo najtežja. 

Valjavec meni, da Pogačar z napadom ne bo čakal do konca pirenejskih preizkušenj: "Mislim, da bo poskušal - kot je tudi sam že rekel - na vsakem koraku. Nihče ne more vedeti, kdaj to bo ... To je vse odvisno od okoliščin, dogajanja v etapah, tudi od drugih kolesarjev, koliko bodo oni napadali, ter kako hiter bo ritem in tudi od tega, kako vroče bo. Na koncu pa bo treba imeti tudi malo 'nosa', kot pravimo v kolesarstvu, za pravočasno izvedbo napada."

Pogačar si ne sme pustiti več kot 30 sekund zaostanka za sobotni kronometer

"To se zgodi enkrat v življenju," je o preobratu iz leta 2020, ko je Pogačar ugnal Rogliča, dejal Valjavec. "Da bi spet nadoknadil dve minuti v kronometru, to je nemogoče. Treba je vedeti, da Jonas ni slab kronometrist. Osebno menim, da Tadej lahko v vožnji na čas pridobi največ 30 sekund, ostali dve minuti bo moral pridobiti nekje drugje."

Ob tem Valjavec izpostavlja, da je "vedno lažje napadati kot braniti vodstvo". 

Če Vingegaard zmaga, bo Roglič težko še enkrat poskusil napadati zmago na Touru

Medtem pa je precej bolj obremenjeno Dirko po Franciji že drugo leto zaporedoma predčasno zapustil Roglič. "Verjamem, da mu je zelo težko. On se bo zdaj moral odločiti, kaj in kako v zvezi s Tourom. Te zadeve pridejo počasi kar v podzavest. To bo moral pri sebi razčistiti - ali pozabiti Tour in se osredotočiti na druge dirke ali pa še poskušati. Je pa res, da če Vingegaard letos zmaga, bo zanj zelo težko še enkrat poskusiti napadati zmago."

Po mnenju Valjavca pa ni nobenega dvoma, da sta edina prava favorita pred zadnjim tednom prav 25-letni Vingegaard in dve leti mlajši Pogačar. "Kadar se onadva odločita, da gresta na polno, drugih ni več," je o poteku letošnje dirke sklenil Valjavec. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord