J. B./STA | 16. 1. 2023, 09:42

David proti Goljatu: pred Slovenci zahtevna naloga, toda selektor Uroš Zorman v rokah skriva močnega aduta

Profimedia

Rokometaši so z uvodnima zmagama dodobra podžgali domišljijo svojih navijačev, v ponedeljek pa bodo znova poskušali pokazati, da z njimi ni vredno češenj zobati. Čeravno jih čaka visoka, zares zelo visoka ovira.

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo drevi igrala zadnjo tekmo v prvem delu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem. Na uvodnih dveh je dosegla dve zanesljivi zmagi proti Savdski Arabiji in Poljski, v ponedeljek pa jo čaka imenitna Francija.

Dvoboj doslej neporaženih reprezentanc v skupini B se bo v Katovicah začel ob 18. uri.

Šestkratni svetovni ter po trikratni olimpijski in evropski prvaki iz Francije so absolutni favoriti na tokratnem obračunu. Slovenski rokometaši imajo proti njim izrazito negativno statistiko na velikih tekmovanjih, dosegli so le eno zmago na domačem evropskem prvenstvu 2004. Na dosedanjih petih tekmah na svetovnih prvenstvih so le enkrat remizirali v Tuniziji 2005 in doživeli štiri poraze v Franciji 2003 in 2017 ter Nemčiji 2007 in Katarju 2015.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rokometna zveza Slovenije (@rzs_si)

Na ponedeljkovi tekmi je pod vprašajem nastop rahlo poškodovanega Boruta Mačkovška, selektorju Urošu Zormanu pa bo na voljo Grega Krečič, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom manjkal na uvodnih dveh tekmah v Katovicah.

Tako je že zadnjih 20 let

"Francozi niso le favoriti na tej tekmi, temveč tudi na svetovnem prvenstvu, a tako je že v zadnjih dvajsetih letih. Po telesni moči so daleč pred vsemi. V vsakem trenutku vedo, kaj bodo naredili z žogo, v primeru 'šuma' pa vse rešujejo v igri ena na ena ter tudi s streli z dvanajstih metrov," je o močnih Francozih dejal Uroš Zorman, a kljub vsemu odločno poudaril: "V tekmo ne gremo z belo zastavo. Na njej bomo dali svoj maksimum in se borili po svojih najboljših močeh." Močan adut Slovenije bo vsekakor neobremenjenost, po ključni zmagi nad Poljsko so lahko Zormanovi varovanci povsem sproščeni. Uvodni cilj prvenstva so že dosegli.

Naprej zagotovo z dvema

V slovenskem taboru mirno pričakujejo dvoboj z velikani rokometa iz Francije. V žepu imajo že spravljeni dve točki, ki jih bodo prenesli v glavni del tekmovanja med 18. in 22. januarjem v Krakovu. V drugem največjem poljskem mestu se bodo s Francozi, Španci in Črnogorci potegovali za dve prosti mesti, ki vodita v četrtfinale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rokometna zveza Slovenije (@rzs_si)

Po dveh tekmah v skupini B sta v vodstvu Slovenija in Francija s po štirimi točkami, Poljska in Savdska Arabija pa sta brez njih. Slovenija in Francija sta si že izborili nastop v glavnem delu tekmovanja, tretji udeleženec pa bo znan po obračunu med Poljsko in Savdsko Arabijo. Najboljše tri izbrane vrste se bodo v Krakovu pomerile z najboljšimi tremi iz skupine A. Po dveh tekmah najbolje kaže Španiji, ki je zbrala štiri točke, Črna gora in Iran jih imata po dve, Čile pa je brez točk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.