27. 5. 2022, 09:55 | Vir: STA

Druga največja kolesarska dirka drugo leto zapored pri nas: kje bo potekala trasa?

Instagram/Giro d'Italia

Kolesarska dirka po Italiji bo danes še drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavila na slovensko stran državne meje. 

Pričakovati je bučen sprejem za rožnato karavano in še posebej za najboljše, ki se bodo na dobrih 37 km dolgem odseku po Sloveniji udarili za pomembne sekunde v boju za skupno zmago.

Na že 105. izdaji italijanske pentlje namreč poteka ogorčen boj za skupno zmago. Najboljša kolesarja, Ekvadorca Richarda Carapaza in Avstralca Jaija Hindleyja v skupnem seštevku ločijo le tri sekunde, blizu pa ostaja tudi Španec Mikel Landa

Domača etapa

Prav s tega vidika ni pričakovati, da bo v 'domači' etapi proste roke dobil edini preostali Slovenec na Giru Domen Novak. Ta je že nekaj zadnjih dni eden najbolj zvestih pomočnikov izkušenega Španca Lande, ki na tretjem mestu v skupnem seštevku zaostaja 1:05 minute.

V dolini Soče so sicer pripravili ogromno spremljevalnega dogajanja v etapi, ki se bo začela ob Jadranskem morju v Marano Lagunareju in končala nad Čedadom pri svetišču Stara gora po skupno 177 km in kar 3230 premaganih višinskih metrih.

Giro d'Italia

Kdaj zapeljejo k nam in kje bodo vozili?

Karavana kolesarjev na Giru bo okoli 15. ure slovensko mejo prečkala po 101,1 km etape, Slovenijo pa zapustila natanko 37,6 km kasneje po spustu s Kolovrata. Vzpon na Kolovrat velja za enega najtežjih na letošnjem Giru. Na 10,3 km dolgem klancu bodo morali kolesarji premagati kar 950 višinskih metrov (povprečni naklon 9,2 %).

V Slovenijo bodo kolesarji vstopili nekoliko prej na mejnem prehodu Učja. Nato sledi spust do Žage in pot do Kobarida, kjer se bo pri Idrskem začel vzpon prek Livka in Livških Raven na Kolovrat.

Organizatorji dogodka ob cestah trase pričakujejo več 10.000 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.