T. T. | 15. 9. 2023, 13:26

Grozljive spolne zlorabe v teniški reprezentanci: "Trener me je posilil tudi po trikrat na dan"

YouTube/Europe1/posnetek zaslona

Moral bi skrbeti zanjo, bila je stara komaj 12 let, a je zlorabil njeno zaupanje in ji zadal brazgotine, ki nikdar ne bodo izginile. Trener iz pekla? Še hujše ...

Nekdanja francoska teniška igralka Angelique Cauchy je bila stara komaj 12 let, ko je doživljala pravi pekel. Svoje travmatične spomine na spolne zlorabe s strani takratnega trenerja in selektorja francoske reprezentance Andrewa Geddesa je delila na pričanju v okviru preiskav spolne zlorabe mladoletnikov znotraj francoske teniške zveze

Danes 36-letna Cauchyjeva se spominja, kako je kot francoska mladinka v pariškem teniškem klubu Sarcelles leta 1999 pričela sodelovati s trenerjem Geddesom. Po le nekaj mesecih poznanstva je Geddes prvič izkoristil njeno nedolžnost in se zagovarjal z besedami: "Veš, to se včasih zgodi v odnosih med trenerjem in učencem, veliko časa preživiva skupaj. To je normalno."

Trenerjeve zlorabe so postajale vse pogostejše in Cauchyjeva zatrjuje, da jo je Geddes v dveh letih posilil kar 400-krat! Z grozljivimi podrobnostmi je opisala izkušnjo iz dvotedenskega pripravljalnega teniškega tabora. "To sta bila najbolj grozljiva dva tedna mojega življenja. Velikokrat sem razmišljala o samomoru. Posiljeval me je po trikrat dnevno," je pričala Cauchyjeva.

Sramotne besede predsednika zveze

Kot da vse našteto ne bi bilo dovolj, je Geddes mladoletnico začel prepričevati tudi, da jo je okužil z virusom HIV. "To me je paraliziralo. Do osemnajstega leta sem živela v prepričanju, da imam HIV. To je bilo morda celo bolj uničujoče kot posilstvo," se spominja Cauchyjeva. Ko se je po pomoč zatekla k predsedniku teniške zveze, kateremu je potožila o nasilnem obnašanju svojega trenerja, jo je ta odslovil z besedami: "Da, ampak on nam prinaša naslove."

Med Geddesovimi žrtvami naj bi bila tudi tri druga dekleta, stara med 15 in 17 let, katere je Geddespolno nadlegoval v svojem avtomobilu, garderobi ali med treningom, prisilil pa jih je tudi v prekinitev vseh vezi s svojimi družinami in prijatelji.

Končno poročilo preiskave, ki pod drobnogled postavlja športno zvezo in njene upravne organe, bo predvidoma objavljeno decembra letos. Trener Andrew Geddes je bil leta 2021 že obsojen na 18 let zapora. Dokazano je bilo, da je spolno nadlegoval štiri dekleta, stara med 12 in 17 let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol