STA/P.M. | 15. 7. 2023, 15:51

Hitri in drzni: klancev in padcev vedno več, bi Pogačarja moralo skrbeti?

Profimedia

Današnja štirinajsta etapa bi lahko povzročila še večje premike v skupnem seštevku, kaj bo odločalo?

Kolesarji na Dirki po Franciji se spopadajo s prvo alpsko etapo oz. drugo od treh zaporednih gorskih etap ta konec tedna. Na 151,8 kilometra dolgi trasi morajo premagati pet kategoriziranih vzponov ter skupno 4.100 višinskih metrov.

Zaradi padcev že sedem odstopov

Po le nekaj kilometrih je v glavnini prišlo do množičnega padca. Več kolesarjev se je znašlo na tleh, okoli 50 pa se jih je zaustavilo. Dirko so nevtralizirali, zaradi posledic padca sta odstopila Anotnio Pedrero (Movistar) in Louis Meintjes (Intermarche), po skoraj pol ure pa se je etapa le nadaljevala. 

Esteban Chaves (EF Education EasyPost) je poskušal nadaljevati, a je kolumbijski prvak kmalu zaostal in kasneje tudi odstopil.

Odločilna bo kombinacija vzpona na Joux Plane in spusta v Morzine

Tadeja Pogačarja po včerajšnjem silovitem napadu v zadnjih 500 metrih etape, s katerim je Jonasu Vingegaarju odščipnil osem sekund prednosti, od rumene majice zdaj loči samo še devet sekund. V petek je na zadnji predalpski etapi na Grand Colombier slavil ubežnik, Poljak Michal Kwiatkowski

Začetek današnje etape je bil zelo zahteven, saj so se kolesarji v prvih 55 km povzpeli na tri klance, dva od teh spadata v prvo kategorijo. Odločitev v etapi, bodisi med ubežniki bodisi favoriti, bo padla v drugi polovici, ko bo morala karavana najprej prek prelaza Ramaz (13,9 km/7,1 %), nato pa se bo začel strm prelaz Joux Plane.

Na vrhu tega bodo delili tudi bonifikacijske sekunde, nato pa sledi še 12 km dolg spust do cilja v Morzinu.

Profimedia

Vse bolj zahtevne etape

"Klancev bo res vedno več. Čaka nas zelo zahtevna etapa, tudi v nedeljo. Bomo videli, kaj bosta prinesli. Upamo na podobno formo kot v 13. etapi ter da bodo noge dobre in se vrtele vsem v ekipi," je Pogačar v petek dejal za RTV Slovenija.

Profimedia

Organizatorji danes najboljše v cilju pričakujejo okoli 17.30. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol