3. 5. 2022, 11:23

Izjemna zgodba: brez ene noge do Guinnessovega rekorda

Twitter/Jacky Hunt-Broersma
Izjemna zgodba: brez ene noge do Guinnessovega rekorda (foto: Twitter/Jacky Hunt-Broersma)

Tiskovni predstavnik je dejal, da bo potrditev zapisa v knjigo rekordov trajala približno tri mesece.

46-letna vzdržljivostna trenerka in mati dveh otrok Jacky Hunt-Broersma je od sredine januarja vsak dan pretekla 42 kilometrov, kar običajno traja približno pet ur. V soboto je opravila že 104. zaporedni maraton - dosežek, za katerega pričakuje, da ga bo potrdila tudi Guinnessova knjiga rekordov.

V nedeljo, ko je končno imela prost dan, je bila za Jacky čudna izkušnja. "Del mene je bil res vesel, da sem naredila, kar sem," je povedala. "In drugi del je ves čas mislil, da moram vstati in teči." Tudi njeno telo okreva od napora. "Počutim se bolj napeto," priznava.

Toda Jacky, ki se je rodila in odraščala v Južni Afriki, živela pa je tudi v Angliji in na Nizozemskem, je hvaležna, ker ji je tek vlil samozavest, za katero se je bala, da si je ne bo nikoli povrnila.

Leta 2002 so ji zdravniki na Nizozemskem diagnosticirali Ewingov sarkom, redko vrsto kostnega raka. V dveh tednih so ji amputirali levo nogo, da bi ji rešili življenje. Stara je bila komaj 26 let.

"To je bil čustveni tobogan," se spominja. "Vse se je zgodilo tako hitro." Prvih nekaj let se je Jacky borila s spremembo v svojem življenju. Bila je jezna, da je zbolela za rakom, in nerodno ji je bilo, ker je drugačna. V javnosti je nosila dolge hlače, da ljudje ne bi opazili proteze. 

Leta 2016 se je nenadoma lotila teka

Moža je bodrila na tekaških dogodkih na dolge proge, a nikoli ni razmišljala, da bi to storila sama, saj je mislila, da je to samo "za norce". Z nakupom posebne protetike za tekače na dolge proge se je prijavila na svoj prvi tek na 10 km. 

Na predvečer dirke je svojo registracijo preklopila v kategorijo polmaratonov – in od takrat se ni več ozirala nazaj, raziskovala je daljše razdalje in različne terene.

"Sem oseba, ki gre na vse ali nič, zato sem se kar vrgla v to," razlaga. "Rada premikam meje in vidim, kako daleč lahko pridem."

V začetku leta si je Jacky zadala nov cilj: rekord za največ zaporednih maratonov

Guinnessov rekord pri ženskah je do zdaj 95 zaporednih maratonov, ki ga je pred dvema letoma postavila Alyssa Amos Clark, ki je to storila kot način obvladovanja pandemije.

Tako je Jacky začela teči z mislijo na rekord, pri čemer je pazila, da je vsak dan pretekla vsaj dolžino maratona.

Ob prihodu v cilj svojega 102. maratona. 

Moški Guinnessov rekord ima Enzo Caporaso iz Italije z 59 maratoni, čeprav naj bi španski ultratekač Ricardo Abad po nekaterih navedbah pretekel kar 607 zaporednih maratonov, ki jih je zaključil leta 2012.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.