N. D. | 30. 3. 2023, 13:15 | Vir: Cosmopolitan

Janja Garnbret, kot je niste vajeni: "Joj, tega me, prosim, ne sprašujte ..." (FOTO)

Zlu Haller/MIMI ANTOLOVIĆ UMER AGENCY/fotomontaža

Prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju krasi najnovejšo naslovnico revije Cosmopolitan. V obsežnem intervjuju je med drugim spregovorila tudi o zasebnem življenju in pojasnila, ali je lažje zgraditi ljubezenski odnos z drugim profesionalnim športnikom.

Slovenska plezalka Janja Garnbret je plezati začela pri rosnih sedmih letih in že naslednje leto tekmovala na državnem prvenstvu. Kot pravi, je bila neznansko hiperaktiven otrok.

"Na nekem dogodku v Slovenj Gradcu, kjer je bila postavljena plezalna stena, sem prvič preizkusila plezanje, ki je bilo v tistem obdobju daleč od priljubljenega športa. Možakar, ki me je takrat varoval ob steni, je dejal, da me morajo starši obvezno včlaniti v lokalni plezalni klub," pripoveduje Garnbretova in pove, da sta njena starša to tudi storila.

"Predvsem zato, ker sta starša upala, da se bom na plezanjih utrudila in zvečer hitro zaspala. Pred tem sem sicer plesala in trenirala atletiko. Trenerka atletike je iz mene želela narediti svetovno prvakinjo, a sem se na koncu vseeno odločala med plezanjem in plesom. Mama me je sicer želela videti v lepih, svetlečih oblekah, a odločitev je padla. O plezanju ni bilo nobenega dvoma," je zaupala novinarki v pogovoru za Cosmopolitan.

MIMI ANTOLOVIĆ UMER AGENCY

Kaj pa ljubezen?

Na kaj predvsem bi bila mlada Janja ponosna, če bi srečala Janjo danes, pa odgovarja: "Ponosna bi bila predvsem na to, da sem ostala stara Janja, da delam točno to, kar paše meni, in ne tistega, kar govorijo drugi, da bi bilo dobro zame. Od nekdaj sem imela pred seboj en cilj: biti najboljša v tem, kar počnem."

Mnogi menijo, da je lažje najti partnerja iz istega poklica, saj razume tvoj način življenja. Kaj pa na to reče naša športnica?

"Joj, tega me, prosim, ne sprašujte, ker tudi sama še vedno ugotavljam. (smeh) Vse je odvisno od posameznika. Imam izkušnjo s športnikom, ki me ni razumel, lahko pa nekdo ne ve ničesar o športu in se izkaže za največjega podpornika."

MIMI ANTOLOVIĆ UMER AGENCY

V športu ostaja izredno nežna, ob tem pa razkriva, kdaj se počuti najbolj ženstveno. "Glede na to, da se stalno kopam v magneziju. (smeh) Takrat, ko me nekdo lepo naliči, uredi pričesko in me obleče v lepa oblačila. To, da plezam po steni, ne pomeni, da nisem ženstvena. Rada se počutim kot ženska. Športnice smo le drugače ženstvene, kot si ‘normalni’ ljudje lahko predstavljajo."

MIMI ANTOLOVIĆ UMER AGENCY

Vzornica mladim

V enem od preteklih intervjujev je poudarila, da v življenju vrhunskega športnika na določeni točki ne štejejo zgolj uspehi in medalje, temveč tudi odgovornost načenjanja določenih tematik, s katerimi prek vas dosežejo širšo množico. V zadnjem času se zavzema predvsem za opozarjanje na motnje hranjenja v vrhunskem športu.

"Olimpijske stopničke so bile nekaj najlepšega na svetu. Zato, ker dekleta, ki so stala na njih, niso bila shirana, ampak zdrava. In zdravi ljudje dobro plezajo. Ko nas mladi opazujejo, si rečejo, da želijo biti točno takšni, kot smo mi. Od osem-, devet-, desetletnic sem že neštetokrat slišala, da želijo biti takšne, kot kakšna shirana tekmovalka. To me je tako zmotilo, da je postalo povod za iniciativo. Če si vzornik mladim, moraš biti vzornik tudi na področju tega, da dokažeš, da lahko dobro plezaš z zdravo težo."

MIMI ANTOLOVIĆ UMER AGENCY

Dobro se sooča s prepoznavnostjo

Ko ne pleza, svoj mir najde, ne boste verjeli – v nakupovanju. "Rada hodim po trgovinah, čeprav me te običajno utrudijo bolj od treninga. (smeh)" S prepoznavnostjo v vsakdanjem okolju nima težav in z veseljem ustreže mimoidočemu, ki jo zaprosi za fotografijo ali avtogram.

"Nikoli mi ni težko v trgovini ustreči želji nekoga, ki prosi za fotografijo ali avtogram. Ni mi v breme niti takrat, ko gre vse narobe, imam slab dan in bi se želela samo sprehoditi med policami in kupiti, kar potrebujem. Prijetno je poslušati njihove zgodbe, kako so tudi oni nekoč plezali, ali pa samo opazovati, kako te nekdo prepozna in si ne upa pristopiti. Takrat bi jim najraje kar sama ponudila fotografijo. (smeh)"

Celoten intervju najdete v aktualni številki revije Cosmopolitan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cosmopolitan Slovenija (@cosmopolitansi)

Vodja produkcije: NEJA DROZG @nejadrozg Art direktor: PETRA CVELBAR @petracvelbar Fotografije: MIMI ANTOLOVIĆ UMER AGENCY @mimiantolovic Fotografije zakulisja: ALEKSANDRA SAŠA PRELESNIK @houseofaleksandra Stiliranje: MAJA SOTOŠEK in NINA VIDRIH @majasotosek @nividrih Frizura: ASKA KAJTAZOVIĆ @aska_kajtazovic Ličenje: VANJA DJURAN @djuranvanja Asistent fotografa: LUKA SVETIC @lukasvetic Video produkcija: CHRISTIAN FLUHER @fluher.si Digitalna obdelava fotografij: AJDA HORVAT @ajdahorvat Za gostoljubje se zahvaljujemo Botaničnemu vrtu Sežana, vrt ob Vili Mirasasso. @garden_by_villa_mirasasso

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.