Rebeka Sivka | 28. 1. 2023, 20:00

Janja Garnbret o vzponih in padcih: "Na koncu dneva sem samo človek, napake se dogajajo"

Danijel Čančarević

V plezanju je dosegla vse, kar se osvojiti da. Za svoje uspehe je trdo garala, ničesar ni prepustila naključju. V ekskluzivnem intervjuju je povedala, kako je postala vrhunska športnica, s kakšnimi težavami se trenutno sooča in kdo ji vedno stoji ob strani. 

Janja Garnbret je začela plezati pri rosnih sedmih letih. V športnem plezanju je osvojila tri naslove svetovne prvakinje, postala je tudi prva olimpijska prvakinja v zgodovini tega športa. Velja za eno najboljših plezalk na svetu, ki jo naprej žene ena stvar - ljubezen do športa. Čeprav pleza že slabi dve desetletji, pa je še vedno zelo motivirana.

"Plezanje imam rada tako močno kot takrat, ko sem z njim začela. Edina stvar, ki se je od takrat spremenila, je, da imam zdaj več izkušenj in na kakšno stvar gledam drugače kot sem pred desetimi leti," je povedala Garnbretova. 

Prihodnost si težko predstavlja brez plezanja. V plezalnem svetu namerava ostati vse življenje, morda tudi kot trenerka. A trenutno se zdijo dnevi brez tekmovanj še daleč - Garnbretova ima zgolj 23 let in kljub številnim dosežkom ne razmišlja o upokojitvi

Danijel Čančarević

Zaradi kariere se je morala marsičemu odreči. Obžalovanj kljub temu nima. "Takšno pot sem si izbrala. Če bi imela še enkrat možnost izbrati, bi izbrala povsem enako pot. Vrhunski športniki se moramo na nek način velikim stvarem odpovedati. Kljub vsemu pa nikoli nisem imela občutka, da sem se morala nečemu odpovedati, da mi kaj manjka v življenju. Vsekakor so bili trenutki, ko nisem mogla iti ven s prijatelji, izpustila sem rojstnodnevne zabave, obletnice, pa vendarle ..."

Pot do vrha

23-letnica je znana kot preprosta in skromna oseba, ne skriva pa, da je velika perfekcionistka. Čeprav ji je perfekcionizem pri karieri zelo pomagal, se je izkazal za dvorezen meč. Garnbretova je povedala, da se še danes uči, da mora biti manj stroga do sebe, hkrati pa se zaveda, da brez perfekcionizma v preteklosti ne bi dosegla tako dobrih rezultatov. Da mora biti bolj prijazna do sebe, jo opozarjajo tudi trener Roman, starša in najboljša prijateljica Tjaša. 

"Na koncu dneva sem samo človek, napake se dogajajo. Če si še tako močno želim, da se ne bi zgodile, se pač zgodijo. Bolj kot vse druge kritike se me najbolj dotakne samokritika. Ker od sebe pričakujem veliko, me kritike od drugih ljudi sploh ne zmotijo."

Danijel Čančarević

Svoj uspeh med drugim pripisuje tudi disciplini. Meni, da je to ena najpomembnejših kvalitet vrhunskega športnika - posebej, ko zmanjka motivacije, ko stvari ne gredo po načrtih ... Tudi ob slabih dneh močno verjame, da se bo njen trud obrestoval in tako ohranja potrebno motivacijo. Pri njenem uspehu nista zanemarljiva tudi prehrana in spanec. Olimpijska prvakinja nima določene diete, zaužije toliko hrane, da ima dovolj energije za treninge. Pravi, da je pri spancu bolj disciplinirana kot pri hrani - vsak dan spi vsaj 8 ur

Najtežja sezona in enormni pritiski

Profesionalno tekmuje od leta 2015, vsako sezono dosega številne zmage. Posledično so tudi pričakovanja vsako leto višja. "Nisem še imela slabe sezone, mogoče je bila najtežja tista, ko so zaradi epidemije prestavili olimpijske igre. Sprva sem bila res razočarana, ker sem bila v dobri formi. Potem pa so prišle olimpijske igre in ves ta pritisk ... bilo je kar težko. Noro mi je, da mi je uspelo zmagati." 

Zgovorno je tudi dejstvo, da olimpijska prvakinja nikoli ni sodelovala s športnim psihologom. Vse težave ji je do zdaj uspelo rešiti s trenerjem in bližnjimi. Recepta za soočenje s pritiskom nima. Prizna, da je od nekdaj dobro delovala pod pritiskom, nikoli mu ni podlegla. Ko tekmuje, stopi v čisto svoj svet, odmisli zunanje dejavnike in "naredi, kar je potrebno narediti".

Danijel Čančarević

Vsak vrhunski športnik po koncu sezone potrebuje tudi konkreten počitek. Dva tedna v letu Garnbretova preživi brez plezanja, prav tako skuša odmisliti misli o treningu in ciljih. Včasih zanjo to ni najlažje. "Težko je, ker mi plezanje ogromno pomeni in sem zelo motivirana. Po nekaj dneh pavze želim iti nazaj na trening." Vseeno pa pove, da ji vsake toliko časa prijajo počitnice.

Kompliment, ki se ga nikoli ne naveliča

Vsako sezono se njenih nastopov razveselijo oboževalci, ki jo pogosto spremljajo tudi v živo. Čez leta si je nabrala veliko bazo oboževalcev, ki so ob njej ne glede na vse. Z njo jokajo ob uspehih in ji stojijo ob strani, ko ne gre vse po načrtih. Podpirajo jo tudi na družbenih omrežjih. Na Instagramu ji sledi že skoraj pol milijona ljudi, kar jo uvršča v sam vrh najbolj priljubljenih slovenskih športnikov. 

Uredništvo

Koliko ji pravzaprav pomenijo oboževalci? "Veliko mi pomenijo, ker čutiš njihovo podporo, podpirajo te tudi takrat, ko ti ne gre. Res jih cenim in sem izjemno vesela, da jih imam toliko po vsem svetu." Garnbretova se je razgovorila tudi o najlepšem komplimentu, ki ga je prejela od oboževalca. "Da ne glede na to, koliko uspehov imam, sem še vedno ista oseba, kot sem bila na začetku svoje kariere. To je kompliment, ki mi največ pomeni."

Trenutno se intenzivno pripravlja na svetovno prvenstvo, ki bo potekalo v Bernu od 1. do 12. avgusta. Njen cilj? Vsekakor naslov svetovne prvakinje. "Odmislim občinstvo, glasbo, ničesar ne slišim. Sem povsem osredotočena na smer, ki jo imam pred sabo."

Njeni vrhunski rezultati navdušujejo ves svet, prepričani pa smo, da bo svojo športno pot še naprej pisala z zlatimi črkami.

Uredništvo

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ