2. 9. 2022, 23:30 | Vir: STA

Janja Garnbret v Kopru že kaže premoč

Profimedia

Na novi steni velikanki so po kvalifikacijah izpeljali tudi polfinale premierne tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja na Obali. 

Od 11 Slovencev v polfinalu se bo v soboto za zmago merila trojica, ki je navdušila že na evropskem prvenstvu v Münchnu - Janja Garnbret, edina z vrhom smeri, Mia Krampl in Luka Potočar.

Tekma, ki nakazuje smer

V polfinalu se je pomerilo najboljših 26 moških iz jutranjih kvalifikacij ter najboljših 25 žensk, saj se je Francozinja Camille Pouget odpovedala nastopu v polfinalu.

Medtem ko so imeli v kvalifikacijah dve smeri, jih je v polfinalu, enako bo tudi v finalu, čakala ena, moška oziroma ženska.

Potočar, evropski podprvak iz Münchna, šesti po kvalifikacijah, je zmogel vse do giba 39+. Pred njim je prišel višje le Nemec Yannick Flohe, deveti v kvalifikacijah, ki je v polfinalu segel po gibu 42+. Pred oba se je nato uvrstil Japonec Ao Yurikusa (42+), ki je bil najboljši že po kvalifikacijah.

Luka Potočar je v polfinalu vpisal tretji dosežek.

Lukanova za las ob finale

Tudi ženska smer je predstavljala uganko. Od Slovenk so Katja Debevec (18.), Lana Skušek (20.) in Rebeka Kamin (24.) padle že v začetnem delu smeri, na višinah 20, 19+ in 17. Tudi Lučka Rakovec (16.) je bila z višino 24 preskromna za finale.

Vita Lukan

Vita Lukan je splezala štiri gibe višje, vendar pa je z višino 28+ kar dolgo trepetala. Finale se ji je tudi tokrat izmuznil iz rok na desetem mestu. Zato pa sta bili znova najboljši Slovenki Mia Krampl in Janja Garnbret, ki sta bili v težavnosti najboljši tudi na EP v Nemčiji, Garnbretova kot zmagovalka, Kramplova kot četrta.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ