24. 8. 2023, 23:07 | Vir: STA

Kakšen uspeh: kolajna za Slovenijo na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki

Omrežje X/Rhythmic Fierces

Ne le da je Sloveniji priborila medaljo, telovadka je osvojila tudi olimpijsko kvoto.

Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva je na 40. svetovnem prvenstvu v Valencii dosegla nov uspeh. V finalu najboljše osmerice s trakom je ponovila lanski dosežek in ubranila bronasto kolajno z 31,200 točke. Že pred tem je bila v sredo šesta tako z obročem kot žogo, danes pa je osvojila tudi olimpijsko kvoto.

Profimedia

Vedenejeva si je finalni nastop najboljše osmerice v današnjih kvalifikacijah priborila s sedmim dosežkom, vendar je že večkrat dokazala, da je prav trak njen najmočnejši adut. V finalu so tekmice delale veliko napak, slovenski ritmičarki pa je uspela res lepa sestava, ki ji je zasluženo prinesla drugo kolajno s svetovnega prvenstva v karieri. Tretja je bila že na lanskem svetovnem prvenstvu, ko je osvojila sploh prvo kolajno na tekmovanju najvišje ravni za Slovenijo.

Še četrti naslov tega svetovnega prvenstva je s trakom pripadel Nemki Darji Varfolomeev (33,350 točke), ki je pred tem zmagala že z obročem, žogo in s kiji. Srebro je s trakom osvojila Bolgarka Borjana Kalejn (31,850).

Osvojila olimpijsko kvoto

Bronasto odličje s trakom pa danes ni bilo edini uspeh za 29-letno Rusinjo, ki od leta 2018 nosi slovenski grb. V Španiji so bile namreč tudi glavne kvalifikacije za olimpijski turnir v Parizu 2024, Vedenejeva pa je vse štiri sestave opravila brez velikih napak in se v kvalifikacijskem mnogoboju uvrstila na visoko peto mesto. Ta dosežek ji je zanesljivo prinesel tudi olimpijsko kvoto za naslednje igre.

Vedenejeva bo še imela priložnost, da se izkaže

Petek je na svetovnem prvenstvu rezerviran za tekmovanje v skupinskih sestavah, v soboto pa bo na sporedu finale mnogoboja in boj za najbolj prestižen svetovni naslov tudi s slovensko predstavnico Vedenejevo, ki je bila v kvalifikacijah peta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol