20. 7. 2023, 18:09 | Vir: STA

Karte se niso premešale, Pogačarjev zaostanek pa je že ...

Profimedia

Po zahtevnih dneh v Alpah je 18. etapa minila dokaj mirno in brez preglavic. Kdo je odnesel zmago?

Danec Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step) je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Moutiersa do Bourg-en-Bressa (184,9 km) je 28-letnik slavil iz štiričlanske ubežne skupine, ki je za sabo zadržala po zahtevnih dneh v Alpah načeto glavnino.

V skupnem seštevku brez sprememb

V generalni razvrstitvi še naprej prepričljivo vodi Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima pred slovenskim asom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates) kar 7:35 minute naskoka. Tretji je še en član emiratov, Britanec Adam Yates, ki pa zaostaja že 10:45 minute.

Ubežniki zelo uigrani

Glavnina je po startu hitro "zaprla" cesto in nadzirala tri, kasneje pa štiri ubežnike pred njo. Toda moči v sprinterskih ekipah je bilo po zahtevnih etapah v gorah vse manj, ubežniki pa so dobro sodelovali v ospredju.

Na koncu so celo ohranili prednost pred sprinterji in kakšno sekundo prej prečkali ciljno črto. Največ moči je imel Asgreen, ki je za sabo zadržal Nizozemca Pascala Eenkhoorna (Lotto Dstny) in Norvežana Jonasa Abrahamsena (Uno-X Pro). Najboljši od sprinterjev je bil Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) na četrtem mestu.

Za Asgreena je bila to 12. zmaga v karieri in prva na tritedenskih dirkah. V karieri je sicer danski kolesar že dobil prestižno dirko po Flandriji (2021).

19. etapa bo bolj razgibana

Od Slovencev je bil najvišje Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa ob pomoči ostalih pomočnikov drugih ekip ni mogel preprečiti zmage ubežnikom. Končal je na 25. mestu. Takoj za njim je etapo končal Pogačar, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pa je bil 89. z zaostankom 47 sekund.

V petek bo na sporedu razgibana etapa od Moirans-en-Montagna do Polignyja (172,8 km), ki bi lahko ponudila priložnost ubežnikom. Dan bi lahko bil pisan na kožo prav Mohoriču.