J. B./STA | 29. 3. 2023, 11:28

Kolesarski zvezdnik spregovoril o boleči izkušnji iz otroštva: "Bil sem spolno zlorabljen, posiljen. Ne spomnim se, kolikokrat ..."

Profimedia

V zgodovini se je zapisal kot eden najboljših vseh časov, ves čas svoje presežkov polne kariere pa je v sebi skrival grozljivo zgodbo iz mladih let. Zdaj je ne skriva več. Zdaj je povedal vse.

Nekdanji zmagovalec kolesarske dirke Tour de France Britanec Bradley Wiggins, eden najboljši kolesarjev v zgodovini tega športa, je bil v mladosti žrtev spolnega nasilja.

Profimedia

"To je trajalo kar tri leta. Ne spomnim se, kolikokrat. Pogovarjamo se o celem spektru, od malih reči, pa skoraj do posilstva, spolne zlorabe, ali kakorkoli to želite imenovati," je kolesar povedal za podcast Happy Place.

Kot je pojasnil Wiggins, je vse to preživljal, ko je bil star 12, 13 let, dogajalo pa se je v športnem klubu. Spolno naj bi ga zlorabljal eden od trenerjev. Zmagovalec Toura iz leta 2012 je tematiko razkril že pred časom, tokrat pa je povedal številne podrobnosti doživetega.

"Zelo me je bilo sram, ker mi je to počel moški. Zame je bilo to nenormalno in to v občutljivi starosti," je dejal Wiggins in priznal, da se takrat ni pravilno odzval. "Pretvarjal sem se, kot da se vse skupaj ni zgodilo. Da bi se zamotil, sem se popolnoma posvetil kolesarstvu."

Uspehi kot bežanje pred težavami

Kolesar pravi, da v omenjeni starosti enostavno ni imel nikogar, ki bi se mu lahko zaupal. A očitno so se mu spomini usedli globoko v zavest, saj pravi, da se je začel vseh teh situacij spominjati, ko je bil star 36 let, ko je končal kariero.

Profimedia

"Mislim, da vsi moji uspehi temeljijo na tej nesreči, na bežanju pred težavami v življenju. Tukaj je nastala razlika med tem, ali si dober ali vrhunski. Moji uspehi izvirajo iz nesreče," je dejal nekdanji olimpijski prvak, ki pa zase trdi, da je zdaj našel ravnovesje in srečo. "Brez kolesarstva ne bi bil nič. Dalo mi je vse, a skoraj bi mi tudi vse vzelo," je dodal nekdanji kolesar, ki se je od športa popolnoma umaknil, saj je opustil tudi vlogo strokovnega komentatorja na televiziji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol