R. K. | 20. 7. 2022, 08:36 | Vir: STA

Prebudili smo se v najbolj vroče jutro: že od ranih ur ponosno dvigamo zastave za nepremagljivega Kristjana Čeha!

Profimedia

Slovenski atlet si je visoke cilje postavil že pred začetkom tekmovanja in nato v velikem slogu osvojil svojo prvo veliko lovoriko.

Peti dan svetovnega prvenstva v atletiki v Eugenu so podelili štiri komplete medalj. Slovenske ljubitelje atletike je z naslovom svetovnega prvaka v metu diska navdušil Kristjan Čeh, v skoku v višino je zmagala Avstralka Eleanor Patterson. Naslova sta osvojila še Brazilec Alison dos Santos na 400 m ovire ter Britanec Jake Wightman na 1500 m.

Čehu uspel rekord prvenstev

Vse oči slovenskih navijačev so bile uprte v met diska, kjer je bil Čeh prvi favorit za zlato kolajno. Ptujčan je upravičil pričakovanja in z rekordom prvenstev (71,13 metra) v velikem slogu osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Na Haywardu Fieldu je bil 23-letnik razred zase.

"Po drugem metu, ki je bil prek 69 metrov, sem si dejal le, da ne smem izgubiti medalje, pa katerakoli bo. Že pred tekmo sem si zastavil cilj, met čez 70 m in rekord prvenstev. To je moja prva članska medalja in to kar zlata," je bil takoj po nastopu, ogrnjen s slovensko zastavo vesel Čeh.

Profimedia

V finalu skoka v višino tudi Lia Apostolovski

V skoku v višino sta dvoranska svetovna prvakinja Ukrajinka Jaroslava Mahučik in Avstralka Eleanor Patterson uprizorili napet dvoboj za zmago. Obe sta zmogli isto višino, 2,02 metra, na koncu pa je naslov osvojila Pattersonova, ki ji je to uspelo v prvem poskusu. Bron je pripadel Italijanki Eleni Vallortigara, ki je edina dva metra zmogla v prvem poskusu.

Med finalistkami je nastopila tudi Slovenka Lia Apostolovski, ki je z 1,89 metra zasedla 12. mesto.

V tej disciplini ni bilo olimpijske prvakinje iz Tokia 2020 ter trikratne branilke svetovnega naslova Rusinje Marije Lasickene, saj imajo ruski športniki zaradi invazije Rusije na Ukrajino prepoved nastopa na velikih tekmovanjih.

Profimedia

V teku na 400 metrov slavil Brazilec dos Santos 

Brazilec Alison dos Santos je v teku na 400 m ovire s tretjim najboljšim časom v zgodovini (46,29) na svetovnem prestolu nasledil svetovnega rekorderja in olimpijskega prvaka Norvežana Karstena Warholma. Brazilec je zmago s 46,29 prepričljivo slavil pred dvema Američanoma, Raijem Benjaminom (46,89) in Trevorjem Bassittom (47,39).

Warholm, ki je lani v Tokiu tekel neverjetnih 45,95 sekunde, nazadnje pa tekmo izgubil leta 2018 v Ostravi, je imel tokrat po izjemnem nizu 18 zmag težave in je zasedel šele sedmo mesto (48,42). V začetku junija se je poškodoval, vendar je vztrajal, da je za Eugene nared.

Profimedia

Zlati Škot z osebnim rekordom

Na 1500 m je zlato presenetljivo osvojil Škot Jake Wightman s časom 3:29,23 minute, kar je bil zanj osebni rekord. Wightman je zmagal pred olimpijskim prvakom Norvežanom Jakobom Ingebrigtsnom (3:29,47).

"Upal sem le, da mi bo uspelo osvojiti kakšno kolajno. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. A zlata kolajna, te res nisem pričakoval. Zdi se, kot da sanjam," je dejal škotski atlet, katerega vzornik vse od otroštva je v Somaliji rojeni britanski olimpijski šampion Mo Farah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.