R. K. | 18. 4. 2023, 09:46

Kritike na račun Tadeja Pogačarja: je pri svojem zgodovinskem dosežku res imel nedovoljeno pomoč?

Profimedia

Najboljši slovenski kolesar se je moral po zadnji dirki soočiti z očitki, ki so se pojavili na njegov račun.

Slovenski kolesarski as je pred kratkim na klasični dirki Amstel Gold pometel z vso konkurenco in dosegel največjo razliko med zmagovalcem in tretjeuvrščenim v letošnji sezoni, hkrati vpisal tudi zgodovinski dosežek - postal je šele četrti kolesar v zgodovini, ki je v istem letu dobil tako dirko po Flandriji kot preizkušnjo Amstel Gold. A mnogi ljubitelji tega športa so zaradi nekaterih potez na organizatorja tekme jezni. Slovencu naj bi namreč nudil nedovoljeno pomoč.

Ekipa Pogačarju priskočila na pomoč

Pogačar je del tekme prevozil s predrto zračnico, a se mu je kljub temu uspelo zadržati v vodilni deseterici, nato pa so ga razmere prisilile v menjavo kolesa. To mu je očitno pomagalo, da je takoj na naslednjem vzponu prehitel tudi najbolj zagrizene tekmece. Sledila sta mu lahko le Ben Healy in Tom Pidcock, a se ju je Slovenec 28 kilometrov pred ciljem otresel, zasledovalca pa ga vse do konca dirke več nista ujela. A že med dirko in kmalu po njej so se oglasili kolesarski poznavalci, ki so zmajevali z glavo, da naj bi imel Pogačar na tekmi nepošteno pomoč, poroča Žurnal24.

Profimedia

Zmotilo jih je dejstvo, da so ekipi UAE Team Emirates organizatorji dirke dopustili, da je kolesarju priskočila na pomoč z avtomobilom, čeprav je bilo med vodilno deseterico in preostalimi tekmovalci le pol minute razlike. V podobnih primerih se ekipnim vozilom namreč običajno dovoli, da se med obema skupinama kolesarjev nahajajo le, če je razlika večja od ene minute. A to ni bila edina stvar, ki je v zvezi s Pogačarjevo zmago zmotil poznavalce tega športa.

Pomagal mu je celo direktor dirke

Še bolj pa jih je zmotilo dejstvo, da je direktor dirke Leo van Vliet s svojim vozilom Pogačarju nudil zavetrje. Nekaj kilometrov pred ciljem ga je namreč brez pravega razloga prehitel in nekaj časa vozil tik pred njim. S tem naj bi mu omogočil precej manjšo porabo energije v primerjavi z drugouvrščenim Healyjem, zaradi česar se je njegov zaostanek za Pogačarjem kmalu začel še dodatno povečevati. A zdi se, da kljub temu prevladuje mnenje, da bi Slovenec, ki je trenutno najboljši kolesar na svetu, brez večjih težav zmagal brez omenjene pomoči, piše Žurnal24.

Profimedia

Da je bilo van Vlietovo vozilo resnično zelo blizu, je po tekmi priznal tudi Pogačar, ki s tem ravno tako ni bil najbolj zadovoljen, na to potezo direktorja pa tudi ni imel nikakršnega vpliva: "Ni mi bilo všeč. Toda to se dogaja ves čas, ko si v vodstvu. Vozilo te prehiti, nato pa počasi zdrsne nazaj. Tako pač je med dirko. In nič ne morete storiti glede tega. Lahko samo dirkate še naprej na vso moč. Avtomobil je bil zagotovo preblizu, toda ne verjamem, da je to trajalo predolgo," je pojasnil. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol