R.S. | 8. 1. 2024, 16:55

Slovenska športnica razkrila, da je zbolela za rakom

Instagram/fa_climb

22-letnica je povedala, da se zaradi zdravstvenih težav počuti zelo izčrpano. 

Lučka Rakovec je 22-letna športna plezalka, ki ima v zadnjem letu ogromno zdravstvenih težav. Na družbenih omrežjih je s sledilci delila, da preživlja težke čase. "Novembra sem izvedela, da zaradi raka na ščitnici potrebujem operacijo, ki sem jo na srečo dobro prestala, poleg tega se zadnje tri mesece spopadam z virusno okužbo želodca. Izčrpanost je blaga beseda za opis mojega počutja, a v letu 2024 gre lahko samo na bolje, kajne," je zapisala. Pod zapisom ji je podporo izrazila tudi Janja Garnbret, ki ji je namenila emotikon v obliki srca. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lučka Rakovec (@luckarakovec)

22-letna hčerka kranjskega župana trenira v plezalnem klubu FA v Kranju. Pred petimi leti je na Škotskem postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Istega leta je bila tudi v igri za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu, vendar jo je v internem slovenskem obračunu premagala Mia Krampl. V lanski sezoni je bil njen najboljši rezultat deseto mesto na tekmi svetovnega pokala na Kitajskem.

Simptomi raka na ščitnici

Onkološki inštitut piše, da se rak ščitnice kaže kot neboleča oteklina, ki običajno raste počasi. Prvi znaki raka ščitnice so lahko povečana bezgavka na vratu, bolečina ali sprememba glasu, lahko se pojavijo tudi težave s požiranjem ali dihanjem. Na nastanek raka ščitnice vplivajo genetski dejavniki. Rak ščitnice se pogosteje pojavlja v družinah z multiplo endokrino neoplazijo, familiarno polipozo in sindromom multiplih hamartomov. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol