P.M. | 15. 7. 2023, 19:19

Se je še spomnite? Nekdanja kraljica tenisa Monika Seleš bo letos dopolnila 50 let (FOTO)

Profimedia

Mlada Jugoslovanka je bila v 90. letih prejšnjega stoletja v samem vrhu teniških lestvic, kaj počne 30 let kasneje?

30. aprila letos je minilo natanko 30 let od napada na teniško igralko Moniko Seleš. Takratno predstavnico Jugoslavije je v nemškem Hamburgu na turnirju zabodel zdaj že pokojni domačin Günter Parche, dogodek pa je spremenil tenis in botroval precej strožjim varnostnim ukrepom na igriščih.

Zahrbten napad na mlado športnico

Parche je 19-letno v Novem Sadu rojeno vrhunsko športnico s kuhinjskim nožem zabodel v hrbet v globini štirih cm, na srečo pa zgrešil vitalne organe in hrbtenico, zato zaradi ran Seleš hujših telesnih posledic ni trpela.

Profimedia

"Spomnim se, da sem sedela, se brisala z brisačo in se nagnila naprej, da bi napravila požirek vode. Čas za menjavo je skorajda potekel, občutek v grlu pa je bil še naprej suh. Komajda sem se dotaknila roba plastenke, ko sem začutila grozno bolečino v hrbtu," je zapisala v avtobiografiji z naslovom Moje telo, um in jaz – končno v skladu, izdani leta 2009.

Zgodilo se je 30. aprila 1993. Na sodišču je Parche, ki je imel duševne težave, dejal, da je želel Seleševo raniti tako močno, da zelo dolgo ne bi igrala tenisa.

Zgodilo se je 30. aprila 1993. Na sodišču je Parche, ki je imel duševne težave, dejal, da je želel Seleševo raniti tako močno, da zelo dolgo ne bi igrala tenisa.

Profimedia

Boj z depresijo

"Glavo sem obrnila nazaj in videla moža s čepico in pikrim nasmeškom na obrazu. Roke je imel v zraku, v dlani pa je držal dolg nož. Še enkrat se je pognal proti meni ... Takrat nisem vedela, kaj se dogaja," je spomine obujala Srbkinja madžarskega rodu.

Profimedia

Zaradi psiholoških posledic in depresije se je Seleševa na turnejo vrnila šele 28 mesecev kasneje in z ameriškim državljanstvom. Od leta 2003 je imela Seleševa precej težav s poškodbami. Večkrat je po njih načrtovala vrnitev, a nikakor ni posegla po prejšnjih izidih. Upokojila se je 14. februarja 2008, leto po upokojitvi pa so jo sprejeli v hram slavnih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monica Seles (@monicaseles10s)

Pogosto je uteho iskala v hrani in trpela za motnjo hranjenja, nad kilograme pa se je večkrat spravila s strogimi dietami. Od leta 2015 je tiskovna predstavnica farmacevtske družbe Shire Pharmaceutical, podjetja, ki je izdelalo prvo zdravilo za zdravljenje motenj hranjenja, potrjeno s strani Uprave ZDA za hrano in zdravila (FDA).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monica Seles (@monicaseles10s)

Ameriško življenje

Čeprav je danes 49-letna Američanka strastna privrženka fitnesa, še vedno rada igra tenis. Mediji so se leta 2014 na veliko razpisali o njeni poroki z 32 let starejšim milijarderjem in politikom Tomom Golisanom, ki je bil pred tem trikrat ločen.

Monika se redno udeležuje teniških turnirjev.

Monika se redno udeležuje teniških turnirjev.

Profimedia

Golisano je svoje bogastvo ustvaril z enim največjih računovodskih podjetij v Združenih državah Amerike, večkrat se je (neuspešno) potegoval tudi za guvernerja New Yorka. Par živi na Floridi, otrok nimata.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol