29. 9. 2022, 08:28 | Vir: STA

Na osmi največji gori na svetu življenje izgubila legendarna alpinistka

Profimedia/Instagram/fotomontaža

V grozljivih okoliščinah je med smučanjem z gore Manaslu umrla ena najbolj markantnih žensk v svetu alpinizma.

Reševalci so v sredo, dva dni po tem, ko je izginila na pobočju gore Manaslu (8163 m) v nepalski Himalaji, našli truplo ameriške alpinistične smučarke Hilaree Nelson. Nelsonovi je spodrsnilo in je izginila med smučanjem z osme najvišje gore na svetu po uspešno osvojenem vrhu s svojim partnerjem Jimom Morrisonom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hilaree Nelson (@hilareenelson)

Morrison je vse od izginotja vodil iskalno akcijo. V sredo zjutraj so s helikopterjem na nadmorski višini okoli 6200 metrov le našli pogrešano Nelsonovo. "Vrnili so se na isto območje in našli njeno truplo. Zdaj so odleteli v Katmandu," je povedal Jiban Ghimire iz Shangri-La Nepal Trek, ki je organiziral ekspedicijo.

Devetinštiridesetletno Nelsonovo je njen pokrovitelj, The North Face, opisal kot "najbolj prodorno alpinistično smučarko svoje generacije". Pred desetletjem je postala prva ženska, ki je v 24 urah dosegla vrh tako najvišje gore na svetu, Mount Everesta, kot sosednjega vrha Lotse.

Leta 2018 se je vrnila na Lotse in opravila prvi smučarski spust z gore, kar ji je prineslo nagrado National Geographic za pustolovko leta.

V objavi na Instagramu prejšnji teden je Nelsonova povedala, da je bil njen zadnji vzpon zelo zahteven zaradi "nenehnega dežja" in nevarnih razmer. Razmere v Himalaji so ta čas zelo zahtevne. Stalni dež in sneg sta bila izziv za 404 plezalce, ki so letos poskušali doseči vrh Manasluja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hilaree Nelson (@hilareenelson)

Istega dne, ko se je ponesrečila Nelsonova, se je z Manasluja med baznimi tabori 3 in 4 sprožil snežni plaz, pri čemer je umrl nepalski plezalec Anup Rai, poškodovanih je bilo še 12 drugih plezalcev. Nelsonova in Rai sta prvi potrjeni žrtvi jesenske plezalne sezone v Nepalu. Američanka naj bi po predhodnih poročilih padla v razpoko v ledeniku, in sicer le 15 minut po tistem, ko je osvojila vrh. Zdrsnila naj bi ji smučka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.