9. 6. 2022, 09:34

Napadene telovadke v tožbo proti FBI: za kaj gre?

Twitter/New York Times

Ameriške telovadke so izdale vse institucije, ki bi jih morale zaščititi. Kako se lahko take zlorabe dogajajo v civilizirani družbi?

Ženske, ki pravijo, da jih je spolno napadel osramočeni zdravnik ameriške gimnastične reprezentance Larry Nassar, nameravajo tožiti FBI za milijardo dolarjev (930 milijonov evrov).

Pravijo, da je FBI napačno obravnaval verodostojne pritožbe o spolnih napadih. Med njimi so prejemnice zlatih medalj z olimpijskih iger Simone Biles, Aly Raisman in Kayla Maroney.

Nassar prestaja do 175 let zapora zaradi nadlegovanja telovadk.

Nadzornik agencije je ugotovil, da FBI ni upošteval obtožb o Nassarju in je v svoji preiskavi naredil zgodnje napake.

Twitter/New York Times

Niso preprečili, kar bi lahko

Lani je dolgo pričakovano poročilo urada generalnega inšpektorja ameriškega pravosodnega ministrstva podalo ostro oceno preiskave zvezne agencije proti Nassarju.

Različni napačni koraki in prikrivanja agentov FBI so omogočili, da se je Nassarjeva zloraba nadaljevala več kot eno leto po tem, ko je bil primer prvič odprt leta 2015, ugotavlja poročilo.

Simone Biles ob prisegi na sodišču v tožbi proti institucijam, ki so dopustile nadaljevanje tega monstrumskega početja.

Prijavo ignorirali

Večina tožnic v teh tožbah pravi, da jih je Nassar napadel, potem ko je bila njegova zloraba že prijavljena FBI leta 2015. Večina je bilo športnic z ameriškega gimnastičnega programa ali z univerze Michigan State, kjer je Nassar vzdrževal kliniko.

Poročali so, da je terenski urad FBI za Nassarjevo zlorabo sprejel omejene ukrepe in ni dokumentiral nobene preiskave ali opozoril drugih organov.

"Moje sotekmovalke in mene so izdale vse institucije, ki bi nas morale zaščititi - olimpijski komite ZDA, gimnastika ZDA, FBI in zdaj ministrstvo za pravosodje," je v izjavi dejala Kayla Maroney, dobitnica zlate olimpijske medalje.

"Jasno je, da je edina pot do pravice in ozdravitve skozi pravni postopek."

Tožnice zahtevajo različne zneske odškodnine, vendar naj bi njihovi skupni zahtevki presegli milijardo dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.