J. B./STA | 12. 7. 2023, 14:12

Nedaleč od Slovenije bo tudi letos na sporedu teniški spektakel (poglejte, kdo vse bo lovil končno zmago)

Bor Slana/STA

Vsega 130 kilometrov od slovenske prestolnice bodo vnovič organizirali teniški turnir, ki se ga bodo udeležili številni znani obrazi.

Organizatorji največjega teniškega turnirja v regiji v hrvaškem Umagu so prepričani, da bodo številna velika imena svetovnega tenisa dovolj za razprodane tribune v času 33. izvedbe turnirja med 24. in 30. julijem. Prvi zvezdniki turnirja so Danec Holger Rune, Švicar Stan Wawrinka in Avstrijec Dominic Thiem, vrača pa se tudi domači as Marin Čilić.

Brez slovenske udeležbe

Vodje turnirja serije ATP 250 so se tradicionalno zbrali v Ljubljani na novinarski konferenci. Slovensko tekmovalno noto je turnirju v zadnjih letih dajal predvsem Aljaž Bedene. Triintridesetletni Ljubljančan je od letos v športnem pokoju, nazadnje pa je v Umagu igral lani, ko je v prvem krogu izgubil proti Italijanu Lorenzu Musettiju.

Bor Slana/STA

"Lepo nam je tu, to je že tradicija, vseeno pa je brez Aljaža nekoliko čudno. Vedno smo ga v Ljubljani predstavili nekaj dni pred turnirjem. Slovenski obiskovalci so med najbolj zvestimi in prijaznimi gosti našega turnirja in tenisa v tej regiji," je na druženju z mediji dejala Danira Rančić, članica uprave Plave lagune, sicer lastnice licence za turnir v Umagu.

Za razliko od prihoda številnih slovenskih navijačev, tokrat v Umagu slovenskih nastopov ne bo. Ob upokojenem Bedenetu drugi igralci niso dovolj visoko na lestvici, da bi se lahko potegovali za mesto v glavnem delu žreba ali v kvalifikacijah.

"Tukaj nam Bedene zelo manjka. Od njega smo se poslovili lani, tudi v enem od intervjujev je dejal, da mu je bil umaški turnir poleg wimbledonskega najljubši," je povedal direktor turnirja Tomislav Poljak. Spregovoril je tudi o vplivu slovenskega tenisa na turnir. "Razsežnosti Bedenetove upokojitve bomo najbrž občutili v naslednjih letih, spremljamo pa kariere mladih Slovencev, kot so Bor Artnak, Sebastian Dominko, Žiga Šeško in Svit Suljić, za katere upamo, da bodo hitro zrasli v velika imena slovenskega tenisa," je dodal Poljak.

Oglasil se je tudi Goran Ivanišević

Ta bo lahko letos v Umagu pozdravil enega igralca iz najboljše deseterice ter tri nekdanje zmagovalce turnirjev za grand slam. Danes se bo za vstop v polfinale Wimbledona boril Rune, ki bo v Umagu prvi nosilec. Prav zaradi številnih mladih tenisačev, ki so si pot med elito utirali tudi s turnirjem v Umagu, vizija ostaja ponujati priložnost mladim zvezdnikom tega športa.

Uredništvo

Poleg Runeja pa bodo glavna imena v Istri še izkušeni, trikratni zmagovalec turnirjev za grand slam, Wawrinka, zmagovalec OP ZDA pred tremi leti, Thiem ter eden od le dveh hrvaških zmagovalcev umaškega turnirja (2012) ter zmagovalec OP ZDA 2014, Čilić.

Organizatorji tudi zato pričakujejo razprodane tribune v glavnem delu turnirja. Nekaj vstopnic za finalni obračun je še na voljo, razprodana sta četrtfinalni in polfinalni dan.

Tudi prve dni, ko bodo na igrišču dejavni vsi najvišje postavljeni igralci ter največje zvezde, pričakujejo razprodane tribune na osrednjem igrišču Gorana Ivaniševića. Ta je na začetku medijskega termina iz Londona prek videopovezave pozdravil zbrane v Ljubljani. Čeprav bo letos Umag v istem terminu kot Hamburg, ki je turnir višje serije ATP 500, ima hrvaško letovišče zacementirano mesto v drugi polovici julija, je še dodal Poljak.

"Lahko bi razpravljali o statusu turnirja v ATP, je pa jasno, da ima Umag mesto v koledarju v tem terminu. Ta je popoln, zato smo povsem brez skrbi. Lahko še rastemo, napredujemo. Umag to kot najmanjše mesto s turnirjem serije ATP dokazuje iz leta v leto," je še za konec dejal direktor turnirja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol