30. 5. 2022, 20:10

Nespoštljivo: športni funkcionarji sugerirali, naj pokaže vagino

Profimedia

Kljub temu, da ji je ob rojstvu dodeljen ženski spol, ima Semenya stanje, znano kot hiperandrogenizem. Zato ima ravni moških spolnih hormonov, vključno s testosteronom, višje od običajnih. 

Olimpijska prvakinja Caster Semenya je razkrila, da so ji nekoč ponudili, da športnim funkcionarjem pokaže svojo vagino, da bi dokazala, da je ženska.

31-letna tekačica na srednje razdalje je leta 2009 osvojila zlato medaljo v teku na 800 metrov, kar je pomenil velik dosežek za njeno profesionalno kariero. Vendar ji je istega dne upravni organ športa naročil, naj opravi teste za preverjanje spola.

Njen primer je sprožil polemike po vsem svetu

Mnogi pa so kritizirali invazivne postopke preverjanja spola in kasnejše zdravniške posege, ki jih je morala pretrpeti.

V novem dokumentarnem filmu televizije HBO športnica razkriva težave, s katerimi se je soočala, in navaja, da je ponudila, da bo upravnemu organu pokazala svojo vagino, da bi dokazala, da je ženska.

"Verjetno so mislili, da imam penis. Rekela sem jim: V redu je. Jaz sem ženska, vseeno mi je. Če želite videti, da sem ženska, vam bom pokazala svojo nožnico. V redu?" je v dokumentarnem filmu dejala Semenya.

Leta 2011 je Mednarodna atletska zveza odredila, da morajo vse atletinje s hiperandrogenizmom z zdravili znižati raven testosterona. 

Stranski učinki so bili hudi

Semenya je dodala: "Zbolela sem, zredila sem se, imela sem napade panike, nisem vedela, ali bom imela srčni napad."

"Kot bi se vsak dan zabodla z nožem. Ampak nisem imela izbire. Stara sem bila 18 let, želela sem teči, želela sem priti na olimpijske igre, to je bila zame edina možnost," je zunanje pritiske in učinke zdravila opisala Semenya.

HBO je intervjuval tudi odvetnika World Athletics Jonathana Taylorja, ki se ni strinjal z negativnim odzivom žensk z razlikami v spolnem razvoju, ki so bile prisiljene jemati zdravila.

Rekla je: "Če pravite, da z medicinskega vidika ni zdravo zame, potem pa je moje vprašanje za vas: Zakaj so mi vodilni svetovni strokovnjaki to predpisali?"

Vendar je Semenya to poglavje zaprla in izjavila: "Jonathan si mora odrezati jezik in ga zavreči. Če hoče razumeti, kako me je ta stvar mučila, mora vzeti ta zdravila. Razumel bo."

Lani Semenya zaradi sodbe ni mogla ubraniti naslova na olimpijskih igrah v Tokiu.

Dvomljivci so glasni tudi zato, ker Caster privlačijo ženske.

Športnica je pred tem poudarila, da je zahteva Svetovne atletike, naj jemlje zdravila, ironična in svetovala, naj se osredotočijo na doping in ne na ljudi z različno spolno razvitostjo. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ