K. M. | 24. 4. 2022, 10:17

Neverjeten podvig: Slovenec leti proti Guinnessovem rekordu

Profimedia

Presegel je že državni rekord, ki je pripadal Milanu Velkavrhu.

Frenk Lokovšek je Celjan, ki že dobro leto in pol vsak dan poleti z jadralnim padalom. 10. februarja je opravil že 540. zaporedni let in tako podrl državni rekord Velkavrha s 539 dnevi. Čeprav se že hitro bliža okrogli šestotici, pravi, da nima še namena odnehati, in da bo letel še vsaj 80 dni. Septembra se bo namreč prijavil za vpis v Guinessovo knjigo rekordov in upal, da bodo njegov podvig potrdili in da nihče ne bo prijavil enakega rekorda.

V Sloveniji se je že kar nekaj jadralnih padalcev lotilo vsakodnevnih jadralnih poletov, vendar so vsi kmalu obupali. Lokovšek tudi sam na začetku ni ciljal na nov rekord, a se je zgodba kar sama začela odvijati v to smer. Kljub temu, da je močno odvisen od narave in vremena, se je tudi ob nemogočih razmerah z avtom vozil naokrog, da bi našel kraj, kjer je lahko varno opravil stometrski skok. Tolikšno dolžino mora namreč doseči, da se skok zabeleži.

Čeprav je prvič "poletel" že pri desetih letih, ko je z dežnikom skočil z obzidja, se je šele leta 1991 vpisal v šolo jadralnega padalstva. Od takrat pa se je v nebo dvignil vsaj deset tisočkrat, saj je na leto naredil med tristo in petsto skokov. Z izjemo lanskega leta ko je v enem letu poletel kar 1043-krat.

Kljub noremu podvigu ostaja prizemljen

Ne sicer ravno dobesedno, pa vendar ohranja spoštovanje do narave. Kljub temu da nima vsak dan časa na pretek, s skokom ne hiti. Vedno preveri razmere, se tudi s pomočjo ptic prepriča, da je varno, in šele nato vzleti tudi on. In čeprav bi pomislili, da je letenje na nekaj več sto metrih nad tlemi zdaj zanj že nekaj običajnega, sam pravi, da še vedno ceni različne razglede na pokrajino globoko pod sabo.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije