R. K. | 15. 6. 2023, 21:26 | Vir: STA

Velika vrnitev: neverjetna Janja Garnbret v Innsbrucku pometla z vso konkurenco

Profimedia

Najboljša slovenska plezalka je že na uvodnih tekmah po daljšem odmoru pokazala, da ostaja v samem vrhu svetovne plezalne elite.

Slovenska zvezdnica športnega plezanja Janja Garnbret je zmagovalka tekme za svetovni pokal v disciplini balvani v avstrijskem Innsbrucku. Štiriindvajsetletnica je vsakega od štirih balvanov razrešila v prvem poskusu in manj kot minuti ter zabeležila 15. zmago na tekmah svetovnega pokala v tej disciplini.

Slavila še pred nastopi zadnjih tekmovalk

Skupno je Garnbretova zdaj pri 38 zmagah za svetovni pokal in 58 uvrstitvah na stopničke. V težavnosti je slavila 23-krat, na balvanih pa 15-krat, še petkrat je stala na stopničkah v tej disciplini.

Priljubljena Korošica je s prvim balvanskim problemom opravila v prvem poskusu po vsega 49 sekundah, tudi z drugim ni imela težav, do vrha je v prvem poskusu prišla po 58 sekundah.

Profimedia

Garnbretovi se je "mudilo" tudi na tretjem balvanu, ki ga je v prvo razrešila po vsega 35 sekundah. Zadnji, četrti balvanski problem pa ji je vzel zgolj 40 sekund, kar je pomenilo, da je slovenska zvezdnica še pred nastopi zadnjih treh tekmovalk slavila s popolnim izkupičkom.

Brezhibna vrnitev

Korošico so takoj po koncu svojega nastopa preplavila čustva. Po zlomu palca v pripravljalnem obdobju je izpustila prvi del sezone, po vrnitvi na plezalne steze v Pragi in drugem mestu pa je v drugem poskusu že prvič slavila. To je bila njena prva zmaga v svetovnem pokalu po lanski tekmi v težavnosti v Džakarti.

Olimpijska prvakinja v kombinaciji je bila sicer v sredinih kvalifikacijah najboljša s petimi osvojenimi vrhovi, v finale pa je v večernem delu sporeda napredovala s četrtim izkupičkom in tremi od štirih osvojenih vrhov.

V finalu je pometla s konkurenco, pri čemer je morala slaviti z razliko vsaj enega poskusa zaradi slabšega izkupička od nekaterih tekmic v polfinalu. Drugo mesto je z dvema osvojenima vrhoma zasedla Američanka Natalia Grossman, tretje pa prav tako z dvema razrešenima balvanskima problemoma Japonka Miho Nonaka.

Pomerili se bodo še moški tekmovalci

V petek bo na sporedu moški polfinale na balvanih. Nastopila bosta Zan Sudar in Martin Bergant, ki sta imela v današnjih kvalifikacijah 15. oz. 17. izid. Moške in ženske kvalifikacije v težavnosti bodo na sporedu v soboto, v nedeljo pa bodo na sporedu še polfinalne in finalne odločitve.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol