5. 7. 2022, 21:51 | Vir: STA

Neverjetni dosežki naših plavalk in plavalcev! Pometli so z vso konkurenco!

Facebook/Team Slovenia

Slovenija je osvojila skupno 23 medalj, kar je veliko manj kot pred štirimi leti v španski Tarragoni (36 medalj), a so bile tedaj štiri zlate, tokrat pa jih je bilo šest najžlahtnejšega leska.

Slovenske plavalke Janja Šegel, Neža Klančar, Katja Fain, ki je bila pred tem že druga na 400 m prosto, in Tjaša Pintar so zadnji tekmovalni dan 19. sredozemskih iger v alžirskem Oranu v štafeti 4 X 100 m prosto prepričljivo osvojile zlato medaljo.

S časom 3:38,52 so popravile slovenski rekord (3:39,61), ki so ga v isti postavi kot v tokratnem finalu postavile 17. maja lani v Budimpešti. Francozinje so bile tokat druge s tremi sekundami in petimi stotinkami zaostanka.

Janja Šegel zlata, Katja Fein takoj za petami

Tri zlate so bile dosežene v bazenu, pri vseh je bila udeležena Janja Šegel, najboljša slovenska udeleženka iger, na katerih so plavalci skupaj osvojili kar deset medalj. Janja Šegl je bila poleg zlata v štafetah (še 4 X 200 m prosto) že prva in druga tudi v posamičnih nastopih. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janja Šegel (@janjasegel)

Katja Fain se je dobro uro in pol pred zaključnim štafetnim nastopom ovenčala z medaljo srebrnega leska na 400 m prosto (4:09,07) in je osvojila svoje četrto odličje na teh OI, bila je že dvakrat srebrna posamično in zlata v štafeti 4 x 200 m prosto.

Tokrat je za manj kot tri sekunde zaostala za državnim rekordom (4:06,35) Anje Klinar, ki ga je odplavala 3. julija 2016 v francoskem Vichyju Val d'Allierju.

Štiri medalje na teh SI ima tudi Neža Klančar, še srebrna in bronasta med posameznicami ter prva v štafetah. 

Tudi plavalci so se izjemno izkazali

V današnjih finalih so bili še trije slovenski plavalci. Sašo Boškan je bil na 200 m prosto šesti 1:49,15 in se je povsem približal slovenskemu rekordu (1:48,92) Petra Mankoča iz leta 2003.

Primož Šenica Pavletič je bi peti na 200 m hrbtno, (2:00,51) v isti disciplini je bil Anže Ferš Eržen osmi (2:00,85).

Slednji je bil na teh OI že srebrn za eno od dveh odličij slovenskih plavalcev, drugega je z bronom prispeval Peter John Stevens.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec