J. B./STA | 12. 7. 2023, 09:02

Ugledna medijska hiša presenetila bralce in ukinila športno redakcijo

Profimedia/fotomontaža

Novinarji so se bali, da bo temu tako, njihovi strahovi pa so se zdaj dejansko uresničili.

Znani ameriški časnik New York Times je sporočil, da ukinja športno redakcijo, za pokrivanje športa pa bo skrbela specializirani spletni portal The Athletic, ki jo je časopis lani prevzel. Športne novinarje bodo razdelili po drugih redakcijah, časopis pa načrtuje tudi novo vsebine na področju poslovne plati športa.

Profimedia

"Namen takšnega razvoja naše strategije pokrivanja športa in uredništva je bralcem ponuditi še bolj celovit nabor športnih prispevkov, ki bo vključeval tudi večjo uporabo dnevnih novic in prispevkov iz obsežnega športnega novinarstva The Athletic," sta zapisala izvršni urednik Timesa Joe Kahn in odgovorna urednica Monica Drake.

New York Times je lani za 550 milijonov dolarjev prevzel The Athletic kot del strategije krepitve ponudbe novic na področjih zabave, hrane, športa in zanimivosti. Skupaj z The Athletic je tako medijska hiša New York Times pridobila milijon plačljivih naročnikov.

Od prevzema pa so se pojavila trenja o tem, kako naj The Athletic deluje v povezavi s Timesovo lastno športno redakcijo, ki je lani štela več kot 40 ljudi. Obe uredništvi sta se pri delu precej prekrivali, zaradi česar je Kahn v začetku tega leta športnim novinarjem povedal, da je potrebno večje povezovanje med uredništvoma.

Izdajatelj je s spremembo zadovoljen

Zaposleni v športnem oddelku Timesa so konec tedna napisali pismo vodstvu podjetja, v katerem so zahtevali sodelovanje pri prihodnosti redakcije, saj so se bali, da bi lahko bili ukinjeni. Njihovi strahovi pa so se zdaj tudi uresničili.

Profimedia

Izdajatelj The Athletica David Perpich je po obvestilu časopisa Times zapisal, da je s spremembo zadovoljen. V Perpichevem sporočilu je navedeno, da bo Athletic še naprej deloval kot neodvisna novinarska redakcija in da ne načrtujejo prestrukturiranja ali drugih pomembnih sprememb kot odziv na napoved časopisa Times.

The Athletic je prejšnji mesec napovedal, da bo odpustil približno 20 uslužbencev in spremenil strategijo poročanja tako, da bo zmanjšal število ekip, ki jih bodo pokrivali posebni poročevalci.

Ne glede na podrobnosti sodelovanja z The Athletic pomeni konec športne redakcije pri New York Timesu velik odmik od desetletja obsežnega poročanja o športu pri tem uglednem časniku. Kolumnista Red Smith in Dave Anderson sta za svoje delo na tem področju prejela Pulitzerjevo nagrado, časnik pa je bil vodilni v športnem poročanju o pretresih v ligi NFL in uporabi steroidov v bejzbolu.