R. K. | 10. 3. 2023, 16:49 | Vir: STA

Nov izjemen dosežek: Primož Roglič na Jadranu še enkrat ugnal vso konkurenco

Profimedia

Na nekoliko skrajšani kraljevski etapi je slovenski kolesar ponovno dokazal, da z njim ni šale.

Eden najboljših slovenskih kolesarjev Primož Roglič je zmagal tudi na peti etapi na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Na trasi med krajema Morro d'Oro in Sarnano-Sassotetto, ki je bila zaradi močnega vetra iz 168 skrajšana na 165,6 km, mu je uspelo v sprintu tik pred ciljem za seboj pustiti vso kunkurenco. Tako si je prikolesaril že 67. zmago v karieri. Z zmago na etapi je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Profimedia

Težavna preizkušnja

Da bi ob neugodnih vremenskih razmerah zagotovili varnost vsem kolesarjem in udeležencem, so se organizatorji odločili ciljno črto kraljevske etape prestaviti nekoliko naprej, kot je bilo sprva mišljeno. Zaključni vzpon etape je bil tako za kolesarje nekaj kilometrov krajši.

Dobra dva kilometra pred koncem je poleg vetra začelo še deževati. Domačin Damiano Caruso (Bahrain Victorius) se je prvi opogumil in začel sprintati proti cilju. Glavnini je kmalu pobegnil za več 20 sekund, kar pa vseeno ni bilo dovolj, saj so ga ostali dober kilometer pred ciljem spet ujeli.

Profimedia

Z zmago prevzel modro majico

V mokrem sprintu glavnine v močnem vetru se je nato najbolje znašel slovenski as Roglič (Jumbo-Visma), ki je bil hitrejši od Italijana Giulia Cicconeja (Trek-Segafredo) in Britanca Geoghegana Harta (Ineos Grenadiers).

Kisovčan je v četrtek na podoben način dobil tudi četrto etapo in zmagal prvič po četrti etapi na lanski dirki po Španiji. Z današnjo zmago je prevzel tudi modro majico vodilnega v skupni razvrstitvi. V boju za Neptunov trizob ima 33-letnik zdaj štiri sekunde prednosti pred Nemcem Lennardom Kämno (Bora-Hansgrohe). Tretji je Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki zaostaja 12 sekund.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol