R. K. | 16. 6. 2023, 19:37 | Vir: STA

Vrhunski dosežek: Luka Božič zablestel na slovenskih brzicah in brez težav ugnal svetovno konkurenco

Profimedia

V Tacnu se je odvilo tekmovanje za svetovni pokal, na katerem so naravnost blesteli naši športniki.

Slovenski kanuist Luka Božič je zmagal na tekmi za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Odličen ekipni uspeh je na domačih brzicah na Savi s tretjim mestom dopolnil Benjamin Savšek. Med njiju se je na drugo mesto vrinil Američan Zachary Lokken. Odlično se je odrezala tudi slovenska kanuistka Eva Alina Hočevar. Hitrejši sta bili hitrejši le Nemka Elena Lilik in Ukrajinka Viktorija Us.

Profimedia

Na takšno vožnjo težko čakal

Po odlični vožnji Lokkena, ki je prevzel vodstvo za dobre tri sekunde, je takoj zatem s svojo odlično predstavo odgovoril Božič, saj je bil še dobro sekundo hitrejši.

Francoz Yohann Senechault se nato ni vmešal v boj za zmago, tako da je Božič na vrhu čakal le še svojega reprezentančnega kolega Savška. Ta je bil sicer eden izmed treh finalistov, ki si je nabral kazenske sekunde, a je s tacenskimi brzicami dovolj dobro opravil, da si je še zagotovil najnižjo stopničko na odru za zmagovalce.

"Težko sem čakal, da bom odpeljal tako vožnjo, kakor sem jo danes. Tako v Augsburgu kot v Pragi mi to ni uspelo, zato sem še toliko bolj vesel, da mi je to danes uspelo pred domačimi navijači. Mislim, da grem zdaj lahko z mirno glavo naprej, ker vem, česa sem zmožen," je na hitro dejal Božič, preden je moral odhiteti na podelitev medalj.

Profimedia

Savšek je na koncu za Božičem zaostal za 2,85 sekunde. Zanimivo, da sta slovenska predstavnika v polfinalu končala ravno na obratnih mestih. Savšek je bil takrat najhitrejši, Božič pa tretji.

Blestela tudi Eva Alina Hočevar

Slovenija je imela svojo predstavnico na odru za zmagovalke tudi v ženski konkurenci, saj je Eva Alina Hočevar osvojila tretje mesto. Od 21-letnice sta bili v finalu hitrejši le Nemka Elena Lilik in Ukrajinka Viktorija Us. Na progo se je Hočevarjeva podala kot četrta in v cilju za več kot dve sekundi prevzela vodstvo, nato pa čakala na preostale tekmice, a sta bili od nje hitrejši le dve.

"Že ko sem se uvrstila v finale, se mi je manjši kamen odvalil iz srca. Ko je bila samo še ena ura do finala, sem si rekla, zdaj se pa zberi, pa pojdi po to, kar si želiš. Verjela sem, če odpeljem dobro, da bo dovolj. Moram priznati, ko sem prišla v cilj, se mi je zdelo, da za peterico bo, za medaljo pa ne, ampak se je vse potem malo obrnilo in prišla sem do svoje prve medalje. Občutki so izjemni," je v cilju dejala 21-letna Slovenka.

Profimedia

"Domači navijači ti dajo dodatno moč"

"Štiri vožnje v enem dnevu so kar naporen zalogaj. Tudi mene je osebno malo skrbelo, če bom imela dovolj moči. Ampak celo zimo treniraš zato, da boš dobro pripravljen. Se mi zdi, da sem letos fizično zelo dobro pripravljena in moram reči, da mi je še zmeraj ostalo dovolj energije. Po drugi strani pa, ko prideš na start, ti energija kar pride, ker to vzdušje in še domača proga, domači navijači ti dajo dodatno podporo in moč. Hvala vsem, ki ste prišli," je še dodala Hočevarjeva. Za zmagovalko je zaostala za 6,03 sekunde.

Zmagovalka prvih dveh tekem sezone Avstralka Jessica Fox je v finalu zgrešila vratca številka 10 in si tako pokvarila možnosti v boju za zmago, saj je končala na zadnjem, desetem mestu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol