2. 7. 2023, 15:37 | Vir: STA

Pogačar med favoriti, najtežja bo zadnja ovira, kaj ga čaka?

Profimedia

V teku je še ena razgibana baskovska etapa, ta se je začela v Vitoria-Gasteizu, končala pa se bo v San Sebastianu. 

Po vznemirljivem uvodu v Dirko po Franciji se karavana tudi v 2. etapi vozi po Baskiji, tokratna etapa je prav tako posejana s številnimi klanci, ki bi ob zaključku lahko redčili konkurenco. Dodatno vznemirljivost prinaša bonus na zadnjem klancu. Slovenski as Tadej Pogačar v skupnem seštevku zaseda tretje mesto, v drugi etapi pa skuša znova odvzeti nekaj sekund branilcu zmage, Dancu Jonasu Vingegaardu.

Rumeno majico vodilnega sicer nosi Pogačarjev moštveni kolega pri UAE Team Emirates, Britanec Adam Yates. Ta je prvo etapo dobil pred bratom dvojčkom Simonom Yatesom (Jayco-AlUla).

Slovenski as je zaostal 12 sekund in v skupnem seštevku za vodilnim zaostaja 18 sekund, za drugim od bratov Yates pa deset sekund. Vingegaard (Jumbo-Visma) je deveti z 22 sekundami zaostanka.

Ostala Slovenca na Touru v prvi etapi nista bila v ospredju. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 58. z zaostankom 3:37 minute, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pa je bil 135. z zaostankom 13:53 minute. Kolesarji bodo danes premagali pet kategoriziranih vzponov, zadnji z bonifikacijskimi sekundami za najboljše tri se bo začel dobrih 24 km pred ciljem. Gre za 8,1 km dolg klanec Jaizkibel, ki je pogosto del klasike v tem delu Španije.

Tam bo v sicer najdaljši etapi letošnje francoske pentlje nastala selekcija, med favoriti za etapno zmago pa je znova Pogačar skupaj z ostalimi kandidati za visoko mesto v generalni razvrstitvi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord