7. 10. 2023, 16:49 | Vir: STA

Izjemni Tadej Pogačar: po norem spustu do tretje zaporedne zmage (VIDEO)

Profimedia

Slovenskemu kolesarskemu asu je uspelo nekaj neverjetnega!

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 117. kolesarske dirke po Lombardiji. Za 25-letnika s Klanca pri Komendi je to že tretja zaporedna zmaga na zadnjem spomeniku sezone, skupno pa peta na največjih petih enodnevnih preizkušnjah. Drugo mesto je pripadlo Italijanu Andrei Bagioliju, tretje pa še enemu Slovencu Primožu Rogliču

Pogačar je šele tretji kolesar v zgodovini, ki je trikrat zapored osvojil kolesarski spomenik. Pred njima sta ta uspeh dosegla Fausto Coppi celo štirikrat (1946, 1947, 1948, 1949), in Alfredo Binda trikrat (1925, 1926, 1927).

Tokrat se je Pogačar za razliko od večine drugih zmag na razgibanih terenih tekmecev otresel na spustu z zadnjega zahtevnega prelaza Ganda (9,2 km/7,3 %) in si privozil dobrih 30 sekund naskoka pred zadnjimi 15 km. Prednost je nato kljub krču v desni stegenski mišici ter prizadevanju tekmecev v ozadju še povišal in tretjič zapovrstjo dobil spomenik po Lombardiji.

Profimedia

Pogačar ima ob svojem imenu zdaj pet spomeniških zmag. Poleg treh uspehov po Lombardiji je letos slavil še na prestižni dirki po Flandriji, pred dvema letoma pa je bil najboljši še na dirki Liege-Bastogne-Liege.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol