20. 4. 2022, 12:17

Politika v športu: komu bo Wimbledon prepovedal nastop?

Profimedia

Prepoved, zaradi katere bi Wimbledon postal prvi teniški dogodek, ki bi omejil posamezne športnike pri tekmovanju. 

Uradniki Wimbledona naj bi sporočili, da bodo ruskim in beloruskim igralcem prepovedali nastop na letošnjem turnirju zaradi ruske invazije na Ukrajino in beloruske podpore vojni. Novico je potrdil visoko uvrščeni mednarodni teniški uradnik, ki je govoril pod pogojem anonimnosti, ker ni bil pooblaščen za govor v imenu All England Club, ki organizira in gosti turnir.

Wimbledon, eden od štirih turnirjev za grand slam, naj bi se začel konec junija

Odločitev bi izključila številne visoko uvrščene igralce. Štirje ruski moški so uvrščeni med najboljših 30 na lestvici ATP, vključno s številko 2 Daniilom Medvedevom, ki je aktualni prvak OP ZDA, čeprav trenutno okreva po operaciji. Rusija ima pet žensk med najboljših 40 na lestvici WTA. Najboljša je 15. Anastazija Pavljučenkova. Belorusinja Aryna Sabalenka, lanska polfinalistka Wimbledona, je na 4. mestu lestvice. Njena rojakinja Viktorija Azarenka, nekdanja 1. številka, pa je uvrščena na 18. mesto.

Mednarodna teniška zveza je izključila rusko in belorusko teniško zvezo iz svojega članstva

Po februarskem začetku vojne so profesionalni teniški organizatorji Rusom in njihovim beloruskim zaveznikom hitro preprečili ekipne dogodke, kot sta Davisov pokal in pokal Billie Jean King, ki sta ju leta 2021 osvojili ruski ekipi. Moške in ženske turneje v Moskvi so bile odpovedane, pa tudi številni dogodki nižjega ranga v Rusiji in Belorusiji. 

Toda ruskim in beloruskim igralcem je bilo dovoljeno, da še naprej tekmujejo na profesionalnih turnejah kot posamezniki, čeprav brez nacionalne identifikacije. Poleg njihovih imen na semaforjih, žrebanjih ali objavljenih računalniških lestvicah ni več zastav njihovih držav.

Pojavili pa so se pozivi k popolni prepovedi več nekdanjih in sedanjih ukrajinskih igralk, vključno z vzhajajočo žensko zvezdnico Marto Kostjuk in nekdanjo igralko Olgo Savčuk, kapetanko ukrajinske ekipe na pokalu Billie Jean King.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ