17. 4. 2022, 09:10 | Vir: STA

Pred kolesarji spopad v severnem peklu

Profimedia

Kolesarje specialiste za enodnevne dirke čaka "severni pekel", kot v karavani pravijo preizkušnji Pariz - Roubaix. 

Ta bo letos v 119. izdaji potekala od Compiegna do slovitega velodroma v Roubaixu. Dolga bo 257,5 km, na dirki pa bosta nastopila tudi dva Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco).

Od skupno 257,5 km bo 54,8 km trase potekalo po 30 tlakovanih odsekih, med katerimi s petimi zvezdicami za težavnost izstopajo Mons-en-Pevele (3 km), Carrefour de l'Arbre (2,1 km) in Trouee d'Arenberg (2,3 km) oz. zloglasni arenberški jarek.

Prav s tem odsekom 96 km pred ciljem se bo dirka prevesila v odločilno fazo, v kateri želi biti pomemben faktor tudi Mohorič. Sedemindvajsetletnik velja za specialista za največje enodnevne klasike, med drugimi je letos dobil tudi dirko Milano-Sanremo.

Tokrat bo skušal na kockah severne Francije potrditi dobro formo

"Nevarnost preti ves čas od stotega kilometra naprej, ko se začnejo tlakovani odseki, zato je treba biti vseh šest ur in pol pozoren. Veliko je padcev, okvar, predrtih pnevmatik. Ko prideš v zaključek, pa se začne še taktična igra. Po ravnem je težje narediti razliko kot na vzponih. Previden je treba biti, slediti pravim napadom ter včasih malo tvegati. Na koncu nekdo zmaga in sam upam, da bom temu čim bližje," je ob predstavitvi letošnje trase dirke po Sloveniji dejal Mohorič.

Med favoriti najbolj izstopata zmagovalec dirke po Flandriji Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) ter Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Predvsem slednji je velika uganka, saj je moral zaradi covida-19 zadnja dva tedna zgolj iz naslanjača spremljati kolege, ki so se borili na dirkah.

Poleg Mohoriča bo od Slovencev na startu še Mezgec, ki bo iskal svojo priložnost v zelo nepredvidljivi dirki. Sicer pa bo pomagal kapetanu moštva Avstralcu Michaelu Matthewsu.

Kolesarji se bodo iz Compiegna podali ob 11.15, v cilju pa najboljše pričakujejo po 17. uri.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ