9. 5. 2022, 14:41

Predstavljamo vam naslednika velikanov svetovnega tenisa

Profimedia

Finalna zmaga je sledila zmagama nad svojim idolom Rafaelom Nadalom v četrtfinalu in prvouvrščenim teniškim igralcem Novakom Đokovićem v polfinalu.

Španski najstnik Carlos Alcaraz je v nedeljo zaključil še en impresiven teden z zmago nad Alexandrom Zverevom in zmagal na OP Madrida in postal drugi najmlajši igralec, ki je osvojil dva naslova Masters 1000.

"Odličen je občutek, da lahko premagam te igralce," je dejal 19-letnik. "Premagati dva najboljša igralca v zgodovini in nato Zvereva, tretjega igralca sveta. Rekel bi, da je to najboljši teden v mojem življenju."

"Lani sem prvič doživel te izkušnje, igral proti najboljšim igralcem, igral na Mastersu 1000 in se veliko naučil," je dejal Alcaraz. "Zdaj je drugače. Na igrišče grem z zavedanjem, da lahko zmagam, z zaupanjem, da lahko zmagam v vsakem trenutku."

"Nasmeh šampiona," so zapisali pri uradnem profilu Združenja moških tenisačev. 

Podoben svojemu idolu

Alcaraz je postal najmlajši zmagovalec turnirja in drugi najmlajši, ki je osvojil dva pokala Masters 1000, potem ko je Nadal zmagal v Monte Carlu in Rimu leta 2005. Alcaraz je že postal najmlajši, ki se je uvrstil med prvih 10, odkar je to uspelo Nadalu leta 2005.

To je bila sedma zaporedna zmaga nad igralcem najboljše deseterice za Alcaraza in njegov četrti letošnji naslov na turneji. V tej sezoni ima tudi največ zmag z 28, eno več kot Stefanos Tsitsipas.

V letošnjem letu ima najboljši odstotek zmag, saj je dobil kar 28 dvobojev, izgubil pa samo tri. 

Po tekmi je imel nasprotnik v finalu za Alcaraza le pohvale.

"Trenutno si najboljši igralec na svetu," je po tekmi dejal Zverev in se pošalil o starosti svojega nasprotnika. "Čeprav si še vedno star pet let, nas vedno premagaš. Tako lepo je videti, da imamo novega superzvezdnika, ki bo osvojil veliko grand slamov, ki bo številka 1 in bo večkrat zmagal na tem turnirju," je dejal Zverev.

Alcaraz je v začetku letošnjega leta zmagal na svojem prvem turnirju Masters 1000 v Miamiju. Zmagal je tudi v Riu de Janeiru in Barceloni. Svojo prvo lovoriko v karieri pa je prejel lani v Umagu.

Finale v Madridu

Po dolgih zmagah v treh nizih nad Nadalom in Đokovićem je sedmi nosilec Alcaraz obdržal visoko energijo proti Zverevu od začetka in imel nadzor skozi celotno tekmo. 

"Star sem 19 let, kar se mi zdi ključno, da lahko igram dolge in težke tekme zapored. Fizično se počutim odlično," je dejal Alcaraz, ki je navduševal tudi v finalu na igrišču v Madridu. 

Dejal je, da je bila posebna zmaga v Madridu, kjer je tenis začel gledati že v zgodnji mladosti.

"Gledati, kako je Rafa dvignil to trofejo, mi je dalo veliko moči za trdo delo," je dejal Alcaraz. "To je odličen trenutek zame. To je prvi turnir, ki sem ga gledal, zato je dvig pokala danes tako čustven."

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ