Š. T. | 12. 3. 2023, 16:11 | Vir: STA

Primož Roglič osvojil Neptunov trizob: do zmage le pet mesecev po operaciji

Profimedia

Na dirki v Italiji od Tirenskega do Jadranskega morja je bil najboljši Slovenec v dresu moštva Jumbo Visma.

Kolesarje je na poti do zaključka dirke čakala še 7., zadnja etapa v dolžini 154 kilometrov. To je bila etapa za sprinterje, a je bilo moštvo Primoža Rogliča Jumbo Visma dobro pripravljena na vsa morebitna presenečenja. V zadnji etapi v okolici San Benedetta del Tronta (154 km) je varno pripeljal do cilja v času glavnine. 

Slovenski šampion je bil pred zadnjo etapo na pragu skupne zmage na dirki svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja. To je tudi potrdil na zaključku, za kar je prejel nagrado Neptunov trizob in to le pet mesecev po operaciji leve rame.

Roglič je kot kralj dveh morij nasledil Tadeja Pogačarja, ki je osvojil prejšnji dve izvedbi dirke.

Profimedia

To je bilo že njegovo 17. skupno slavje na večdnevnih dirkah, s čimer med aktivnimi kolesarji zaostaja le še za Kolumbijcem Nairom Quintano (20). Prav tako 17 jih je dobil Britanec Chris Froome, 13. pa je danes slavil Tadej Pogačar, potem ko je bil najboljši na Pariz-Nici.

V zadnji etapi je v sprinterskem obračunu slavil Belgijec Jesper Philipsen (Alepcin-Deceuninck) pred Nizozemcem Dylanom Groenewegnom (Jayco-AlUla) in Italijanom Albertom Dainesejem (Team DSM).

Oba Slovenca sta v prvih dveh tednih v mesecu marcu tokrat zamenjala vlogi, potem ko sta pred tem dve sezoni dirkala ravno obratno. Roglič se je na Tirreno-Adriatico vrnil po štirih letih in prav po letu 2019 tam slavil drugo skupno zmago.

V skupnem seštevku je za 18 sekund ugnal Portugalca Joaa Almeido (UAE Team Emirates), še pet sekund več je zaostal tretjeuvrščeni Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers).

Zasavec je večino prednosti pred tekmeci nabral z bonifikacijskimi sekundami. Zbral jih je kar 30 za tri etapne zmage v sprintih manjših skupin. Za primerjavo sta Almeida in Geoghegan Hart prejela štiri oziroma deset sekund.

Roglič je sicer to dirko že osvojil leta 2019.  Vrhunec prvega dela sezone Rogliča čaka na Dirki po Italiji, kjer bo eden favoritov za skupno zmago.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord