Š. T. | 26. 3. 2023, 13:51 | Vir: STA

Primož Roglič ubranil vse napade za njegovo prvo zmagoslavje na prestižni katalonski dirki

Profimedia

Slovenski kolesarski zvednik v moštvu Jumbo-Visma je ugnal konkurenco na španski dirki, čeprav mu je zmago na zadnji etapi ukradel Evenepoel.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je imel pred zadnjo etapo dirke po Kataloniji deset sekund naskoka pred drugouvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom. Sedma etapa v Barceloni v dolžini 136 kilometrov je ponujala dovolj priložnosti za spremembe v skupnem seštevku.

Kolesarje je čakala krožna trasa s kratkimi vzponi na Montjuic. Nanj so se v zadnjih 45 km povzpeli šestkrat, skupaj pa v kratki etapi premagali 1765 višinskih metrov.

Profimedia

Večji del prednosti pred zaključno etapo si je 33-letni Kisovčan nabral v petek, ko je deset let mlajšega belgijskega tekmeca za šest sekund z dodatnimi štirimi bonifikacijskimi sekundami ugnal na vzponu na Lo Port. Tudi v soboto je skušal pridobiti še sekundo ali dve, a je prednost po dveh vmesnih sprintih ostala enaka.

Roglič je tudi na zadnji etapi v glavnini nadzoroval položaj, najbolj zanimivo je bilo, kot običajno, v zaključku. Evenepoel je približno 30 kilometrov pred koncem skušal presenetiti tekmeca in je krenil v pobeg, a se mu je slovenski kolesar hitro "zalepil" na hrbet. V njuni družbi je bil tudi Marc Soler, a ni zdržal tempa.

Ubežnika sta ostala v ospredju in se borila za etapno zmago. Odločitev o etapni zmagi je padla v zaključku, ko je bil Roglič v ospredju do zadnjih metrov, ko ga je Belgijec prehitel. A to je bila le slaba tolažba zanj, saj je Rogliču pripadla skupna zmaga, v skupnem seštevku je bil boljši za šest sekund.

"Vesel sem. Zagotovo sem pričakoval njegove napade. Že pred današnjo etapo smo imeli v nogah šest zahtevnih dni, nič drugače ni bilo tokrat. Ekipa je opravila odlično delo, me pripeljala v pravi položaj, sam pa sem imel močne noge. To je bil res lep teden," je po zmagi za organizatorje 102. izdaje dirke po Kataloniji dejal Roglič.

"Upam, da bo tudi na Giru podobno. Bilo je zabavno in resnično sem užival. Zmaga tu mi pomeni ogromno. To mi je v karieri manjkalo. Počaščen sem, da sem zmagovalec in del zgodovine ene najstarejših dirk na svetu. Brez prave ekipe pa mi to seveda ne bi uspelo, zato se ji zahvaljujem," na nizozemsko ekipo ni pozabil slovenski as.

Roglič je ves teden vozil odlično, dobil je dve etapi, majico vodilnega pa je nosil od prvega dne in je ni slekel. Po lanski poškodbi, ki ga je za dalj časa oddaljila od tekmovanj, je slovenski kolesar v izvrstni formi.

To je bila že 23. zmaga na španskih tleh za Rogliča, šesta v skupnem seštevku. Pred tem je bil trikrat najboljši na Vuelti (2019, 2020, 2021) in dvakrat na dirki po Baskiji (2018, 2021).

Skupno je Roglič zdaj pri 72 zmagah v karieri, od tega jih je sedem dosegel v tem letu. Skupno je pri 18 zmagah na večdnevnih dirkah, kar ga med aktivnimi tekmovalci uvršča na drugo mesto za Kolumbijcem Nairom Quintano (20).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.