18. 1. 2024, 08:32 | Vir: STA

Prva igralka sveta preživela skoraj triurni triler v 2. krogu

Profimedia

Najboljša teniška igralka na svetu Iga Swiatek je na poti do prvega naslova v Melbournu premagala še drugo oviro. Poljakinja je bila po Sofii Kenin boljša še od druge Američanke Danielle Collins, ki se je upirala dve uri in 57 minut. Na koncu je le zmagala s 6:4, 3:6, 6:4 in se uvrstila v tretji krog, kjer jo čaka Čehinja Linda Noskova.

Prva igralka sveta Iga Swiatek je priznala, da si je v glavi že predstavljala, kako je "na letališču" v Melbournu in se odpravlja domov, preden je poskrbela za osupljivo vrnitev proti Danielle Collins in ostala živa na OP Avstralije. Swiatek si je v dvoboju drugega kroga vzela odmor, nato pa je močno omahovala in v odločilnem nizu zaostajala z 1:4. Toda ravno ko se je zdelo, da se odpravlja domov, je odigrala pet zaporednih uspešnih iger in svoj zmagovalni niz podaljšala na 18 dvobojev.

"O moj bog, bila sem že na letališču," se je pošalila Swiatek, ki še nikoli ni zmagala na OP Avstralije, na prvem od štirih turnirjev za veliki slam v sezoni.

"Želela sem se boriti do konca. Vedela sem, da je igrala odlično, vendar bi težko kdo obdržal to raven, zato sem želela biti pripravljen, če bodo napake prišle z druge strani. Ni bilo lahko. Čutila sem, da imam zagon, nato pa je nenadoma začela igrati dvakrat hitreje in nisem imela pojma, kako se na to odzvati. Vrnila sem se in mislila sem, da se lahko osredotočim zgolj nase in svojo igro."

Profimedia

Štirikratna zmagovalka turnirjev za grand slam Swiatek, ki se bo v tretjem krogu pomerila z nepostavljeno Čehinjo Lindo Noskovo, je nanizala 36 winnerjev ob 35 neizsiljenim napakah. V dramatičnem dnevu v Melbourne Parku sta bila šestouvrščeni Alexander Zverev in Casper Rudd, 11. nosilec, potisnjena na rob, preden sta oba uspešno končala svoja dvoboja v podaljšanih igrah petega niza.

Nemec Zverev se je v Melbournu soočal z drugim zaporednim izpadom v drugem krogu, a po zahtevnem boju ter štirih urah in pol v Margaret Court Areni vendarle Slovaka Lukaša Kleina premagal s 7:5, 3:6, 4:6, 7:6 (5), 7:6 (7). "Če sem iskren, si je verjetno zaslužil zmago na dvoboju danes bolj kot jaz, a tak je včasih tenis," je dejal Zverev, ki ga v tretjem krogu čaka nepostavljeni ameriški najstnik Alex Michelsen, ki je ugnal 32. nosilca Čeha Jirija Lehečko.

Podobna zgodba je bila s trikratnim finalistom turnirjev za grand slam Ruudom, ki ga je Avstralec Max Purcell popeljal v odločilni niz, tega je Norvežan dobil z 10:7. Ruud se bo v naslednjem krogu srečal z 19. nosilcem iz Velike Britanije Cameronom Norriejem, ki se je vrnil po dveh nizih in premagal italijanskega kvalifikanta Giulia Zeppierija. Danes bo nastopil tudi drugi igralec sveta Španec Carlos Alcaraz, ki se bo na osrednjem igrišču pomeril z Italijanom Lorenzom Sonegom.

Španec, drugi igralec sveta, je bil v bleščeči formi, ko je v svojem uvodnem dvoboju odpihnil veterana Richarda Gasqueta. Dvajsetletni Španec je lani zaradi poškodbe izpustil OP Avstralije. Želi postati tretji moški v odprti eri, ki je osvojil tri turnirje za grand slam pred 21. letom, za Bjornom Borgom in Matsom Wilanderjem. Ima tudi priložnost, da zamenja Novaka Đokovića na prvem mestu računalniške lestvice.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol