R.S. | 19. 1. 2024, 10:25

Umrl eden najuspešnejših slovenskih alpinistov

Profimedia

V slovensko športno zgodovino se je zapisal z zlatimi črkami. 

Rado Kočevar, odličen alpinist povojne generacije, je umrl. Star je bil 95 let. Planinska zveza Slovenije je žalostno vest objavila na družbenih omrežjih: "V častitljivem 96. letu starosti se je poslovil Rado Kočevar, odličen alpinist prve povojne generacije, ki je s svojim nekajletnim intenzivnim delovanjem, velikimi plezalnimi uspehi in potem nenadnim zatonom predstavljal svojevrsten fenomen v zgodovini slovenskega alpinizma. Iskreno sožalje vsem svojcem, Radu pa miren počitek. Vselej se bomo spominjali njegovega mladostnega zanosa in življenjske energije."

Dodali so, da je Kočevar veljal za najmočnejšega in najbolj predanega plezalca te generacije. Plezalno pot je začel leta 1946, ko se je na Kamniškem sedlu udeležil alpinističnega tečaja. "Že dve leti pozneje je dokazal svojo nadarjenost in zagnanost z neverjetnim nizom vzponov v Julijcih - prvo ponovitvijo Aschenbrennerja, Skalaško v Špiku, Severovzhodnim razom Jalovca in Čopovim stebrom v osmih urah. Leto pozneje se je v zgodovino slovenskega alpinizma zapisal z zlatimi črkami, saj sta s Cirilom Debeljakom - Cicem preplezala Centralni steber v Dedcu in s tem premagala prvo smer zgornje šeste težavnostne stopnje pri nas. Sledili so težki zimski vzponi in odprave v francoske Alpe (Hudičev greben v Mont Blanc du Taculu, prečenje Grépona in vzpon v južni steni Velikanovega zoba) in v Severne Apneninške Alpe, kjer je svoje mojstrstvo znova dokazoval z odličnimi vzponi."

Po končani alpinistični karieri je postal učitelj geografije, še vedno pa je ostal dejaven kot gorski reševalec, gorski vodnik, smučar in planinski predavatelj. Leta 2018 je skupaj s Francetom Zupanom prejel priznanje PZS za življensko delo v alpinizmu. 

Novo na Metroplay: Etika v svetu vplivnežev (Samsung digitalni dialogi):

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol