9. 5. 2022, 09:51 | Vir: STA

Rekord: kolikokrat se je že povzpel na vrh sveta?

Profimedia
Rekord: kolikokrat se je že povzpel na vrh sveta? (foto: Profimedia)

Skupina se je na najvišjo točko zemeljske oble povzpela, da pripravi vrvi za prihajajoče skupine alpinistov iz tujine.

Nepalski šerpa in gorski vodnik Kami Rita se je že 26. povzpel na Mt. Everest, s čimer je še izboljšal svoj lastni rekord. Dvainpetdesetletnik je 8848 m visoko najvišjo goro skupaj s skupino desetih šerp osvojil v soboto zvečer ob 18.55 po lokalnem času.

Med osvojenimi vrhovi pa ima tudi druge himalajske osemtisočake

Kami Rita se je na Mt. Everest prvič povzpel že daljnega leta 1994. Vse do danes se je zapisal tudi poklicu šerpe, ki kot gorski vodniki in nosači pomagajo tujim alpinistom pri vzponih.

Človek, ki je preplezal največ osemtisočakov v zgodovini, je popestril svojo legendo, potem ko je pri svojih 52 letih 26. prišel na vrh Everesta.

Ne gre spregledati, da gre za zelo nevarno delo. Obenem pa je priložnost za zaslužek zelo kratka. Glavna sezona vzpona na Mt. Everest, ki leži na meji med Nepalom in Tibetom, je omejena na nekaj spomladanskih tednov, ko to dopuščajo vremenske razmere.

V zadnjih letih je priložnosti več, saj je gora postala tudi turistična in vse več je "amaterskih alpinistov", ki poskušajo osvojiti vrh. Prva sta se na goro leta 1953 povzpela Edmund Hillary in Tenzing Norgay, v zdaj skoraj sedmih desetletjih pa je vrh obiskalo več kot 5000 ljudi. Večsto jih je pri poskusu vzpona sicer tudi umrlo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.