3. 5. 2022, 09:31 | Vir: STA

Rekord: znova je postal svetovni prvak

Profimedia

S sedmimi naslovi se je markantni Anglež v moderni dobi izenačil s še enim velikanom tega športa. 

Anglež Ronnie O'Sullivan je postal svetovni prvak v snookerju, potem ko je v Sheffieldu v finalu z 18:13 ugnal rojaka Judda Trumpa. Šestinštiridesetletnik iz Chigwella je sedmič postal prvak in se v moderni dobi izenačil s Škotom Stephenom Hendryjem.

O'Sullivan je z zmago v Crucible Theatru v žep pospravil 595.000 evrov, Trump pa 238.000 evrov. Skupni denarni sklad je znašal 2,86 milijona evrov. Naslov je branil Anglež Mark Selby, a izpadel v osmini finala proti Kitajcu Yanu Bingtau.

Na turnirju sta Škot Graeme Dott v kvalifikacijah in Avstralec Neil Robertson v glavnem delu tekmovanja postregla s tako imenovano popolno igro, nizom 147 točk, in si priigrala dodatno denarno nagrado. Robertson, sicer prvi favorit pred začetkom SP, je domov odnesel 56.700 evrov, Dott pa 26.800 evrov.

O'Sullivan, ki je v polfinalu zanesljivo ugnal Škota Johna Higginsa, je pred današnjim dnem zadnji naslov osvojil leta 2020, pred tem pa je bil uspešen še v letih 2001, 2004, 2008, 2012 in 2013. S sedmimi naslovi se je markantni Anglež v moderni dobi izenačil s Škotom Stephenom Hendryjem. 

Ob zmagi v čustvenem objemu z nasprotnikom Juddom Trumpom, ki ostaja pri enem naslovu iz leta 2019.

"The Rocket", kot se glasi vzdevek sedemkratnega svetovnega prvaka, je svoj osmi finale začel udarno in si v nedeljo po popoldanskem in večernem delu dvoboja priigral navidez neulovljivo prednost 12:5. O'Sullivan je v večernem, zadnjem delu dvoboja po zaslugi izjemne učinkovitosti ob udarcih z večje razdalje hitro vzpostavil zanesljivo prednost (16:11) in v 31. igri po dolgem taktičnem boju ter nizu 85 točk prišel do odrešilne 18. igre za sedmi naslov.

"To je eden največjih dosežkov v moji karieri. Nikoli nisem zares razmišljal o sedmem naslovu ali rekordih. Ko prideš do teh številk, si seveda zadovoljen. Zdi se mi, da sem v karieri igral slabše, ko sem se obremenjeval s številkami," je po obračunu sprva dejal O'Sullivan.

"Prišel je čas, ko sem se moral osredotočiti, zgolj uživati v igri in na turneji ter napredovati, izpiliti tehniko. Tudi tukaj v Sheffieldu, nato pa so lahko bogovi snookerja odločili, kako se bo vse skupaj končalo. V teh 17 dneh so bili očitno na moji strani," je dodal 46-letnik.

"Za naprej nimam postavljenih ciljev. Letos sem užival na vseh turnirjih, na tem pa sem bil čustveno povsem izključen. Sicer rad tekmujem, se družim z vsemi tekmeci, ampak ta turnir očitno iz mene izvleče tisto najslabše. Ne vem, če je dobra ideja, ampak vrnil se bom prihodnje leto," je še lov na osmi naslov napovedal O'Sullivan.

Svetovno prvenstvo se je sicer s kvalifikacijami začelo že 4. aprila, glavni del turnirja pa 12 dni kasneje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord