STA/P.M. | 28. 5. 2023, 18:54

Veličasten zaključek: Roglič v Rimu tudi uradno veliki zmagovalec Gira

Profimedia

Po prečkanju ciljne črte v času glavnine je postal prvi slovenski zmagovalec te dirke, Slovenija pa 17. država z zmago na italijanski pentlji.

Zadnjo etapo v Rimu je slovenski kolesarski as pred Kolosejem varno končal v času glavnine in zadržal 14 sekund naskoka pred tekmeci, potem ko je v soboto po sijajni predstavi zmagal na Svetih Višarjah in oblekel rožnato majico vodilnega.

Profimedia

Danes je bila v italijanski prestolnici na vrsti le še formalnost in možnost za fotografiranje na ulicah Rima. Zadnji dan Gira pa je v sprinterskem zaključku pripadel Britancu Marku Cavendishu (Astana Qazaqstan). To je bila 162. zmaga v karieri za kolesarja z otoka Man, ki se bo po koncu leta upokojil.

Med zadnjo etapo je vozil popolnoma rožnato kolo.

Med zadnjo etapo je vozil popolnoma rožnato kolo.

Profimedia

"Ne zavedam se še vsega, na koncu je vedno lepo, ko zmagaš. Toda še toliko lepše je vse skupaj po včerajšnjem vzdušju in kolesarjenju po tem spektakularnem mestu. Zelo sem užival," je v prvem odzivu organizatorjem preizkušnje povedal Roglič.

Odličje je prejel iz rok italijanskega predsednika Sergia Mattarelle, na podelitvi je bil tudi nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor.  

Za Primoža Rogliča je bila današnja zmaga 74. v karieri. V tej sezoni je slavil še na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja in po Kataloniji, s čimer je nadaljeval niz zmag na največjih enotedenskih preizkušnjah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol