R. K. | 11. 7. 2023, 07:30

Legendarni ukrajinski atlet Sergej Bubka obtožen izdaje: Ukrajinci so zgroženi nad njegovimi dejanji

Daniel Novakovič/STA

Športnik, ki so ga zaradi proruskih stališč doma že večkrat kritizirali, je šel tokrat morda predaleč.

Najuspešnejšega ukrajinskega športnika vseh časov, legendarnega Sergeja Bubko, so obtožili izdaje. 35-kratnega svetovnega rekorderja v skoku s palico ter večkratnega evropskega in svetovnega prvaka, pa tudi olimpijskega zmagovalca, so obtožili, da kljub ruski agresiji na Ukrajino proruskim silam v Donbasu dobavlja nafto, poroča Jutranji.hr.

Profimedia

Novico razkrili novinarji

Odkritje, da podjetje Mon Blanc, k je v lasti svetovno znanega nekdanjega atleta Sergeja Bubke in njegovega brata Vasilija, deluje na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prodaja gorivo proruskim silam, je šokirala Ukrajince. Brata pri tem sicer naj ne bi zaslužila veliko denarja, šlo je za znesek v viišini 830.000 rubljev, kar znese slabih 8300 evrov, a odkritje, da je z okupatorji trguje ravno Bubka je med Ukrajinci vzbudilo veliko pozornosti.

Brata Sergej in Vasilij Bubka sta nekoč v skoku s palico zastopala barve Sovjetske zveze.

Brata Sergej in Vasilij Bubka sta nekoč v skoku s palico zastopala barve Sovjetske zveze.

Profimedia

Da se je podjetje v lasti bratov Bubka v začetku leta 2023 pojavilo v ruskem registru pravnih oseb, so odkrili novinarji, ki so izvohali tudi, da je podjetje maja sklenilo uradne pogodbe za dobavo goriva v zgoraj omenjeni vrednosti. Na vseh pogodbah je kot vodja podjetja podpisan Vasilij Bubka, ki naj bi bil državljan Ruske Federacije, medtem ko je njegov brat Sergej v v istih dokumentih naveden kot državljan Ukrajine, piše navedeni medij.

V Ukrajini že večkrat kritike na račun Bubke

Omenjeno podjetje ima sicer na okupiranih ukrajinskih ozemljih v lasti tudi najmanj šest bencinskih črpalk. Štiri v Donecku, po eno pa v Makijevki in blizu Volnovahe. 

Profimedia

Slavni športnik je bil zaradi svojih proruskih stališč že pred tem  odkritjem deležen številnih kritik. Leta 2006 je bil med drugim svetovalec proruskega ukrajinskega premierja Viktorja Janukoviča na področju socialnih vprašanj. Janukoviča so kasneje z oblasti odnesli množični protesti. Javnost je Bubko kritizirala tudi zaradi tega, ker se že od začetka vojne skoraj ni oglasil in ker Rusov ni nikoli obsodil kot agresorjev. Očitali so mu tudi, da se ni zavzel za uvedbo sankcij proti športnikom iz Rusije in Ukrajine, piše Kurir.rs.   

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol