5. 9. 2023, 22:31 | Vir: STA

Pa to je noro! Obračun, ki ne bo šel v pozabo, Slovenci na kolena spravili tudi Bolgare!

Profimedia

Boj, ki je trajal kar dve uri, je bil napet do zadnjega trenutka.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je predtekmovanje v skupini B evropskega prvenstva končala s petimi zmagami in brez poraza. V zadnjem krogu je v Varni s 3:0 (29, 22, 30) premagala gostitelje Bolgare.

Bolgari bi lahko presenetili (a niso)

Slovenija si je že pred obračunom z gostitelji zagotovila prvo mesto v skupini, zato bi lahko selektor Gheorghe Cretu odpočil nekatere igralce. A je bilo tudi nekaj dejavnikov, ki so govorili nasprotno. V boju za olimpijske igre je lahko vsaka zmaga pomembna, prav tako pa bi Bolgarija, na prvenstvu je že dvakrat izgubila, s tremi točkami prišla na drugo mesto v skupini in bi lahko v četrtfinalu lahko prišlo do vnovičnega medsebojnega obračuna, ki pa si ga Slovenci zagotovo ne bi želeli.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Gostitelji Bolgari bi namreč lahko imeli tudi odličen dan in so lahko nevarni vsem reprezentancam. To so dokazali že v ligi narodov, ko so Slovenijo gladko premagali, in konec koncev tudi tokrat. Zato je Cretu že na začetku v igro poslal vse najboljše razpoložljive moči.

Slab začetek, dober konec

Sam začetek je bil s slovenske strani nezbran, posledica tega je bil zaostanek 1:4 in 2:5, vendar so stvari prišle na svoje mesto. Slovenci so ujeli ritem in začeli vsaj približno kazati igro, kot so jo kazali na prejšnjih tekmah.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na šesti točki sta bili ekipi že izenačeni, pri 8:7 so prišli do prvega vodstva, Tine Urnaut pa je s prvim slovenskim asom na tekmi poskrbel za razliko dveh točk. Dobri servisi Bolgarov so minimalno prednost vrnili na stran domačih (15:16), a le za kratek čas. Razpoloženi Možič je vzdrževal minimalno vodstvo Slovenije vse do dolge končnice, v kateri so gosti izkoristili svojo osmo zaključno žogo.

Osmina finala s Turčijo

V drugem nizu so Slovenci vendarle nekoliko prej prišli do odločilne prednosti. Praktično tik pred končnico, ko so po zaslugi servisov Možiča in točk Klemna Čebulja prišli do vodstva 21:17. Domači so se še približali na dve točki točki, toda Jan Kozamernik je poskrbel, da v tem nizu dramatičnosti ni bilo. Je pa bila spet v tretjem nizu.

Profimedia

V njem zaključnih žog niso izkoriščali Bolgari, Slovenci pa so prek Čebulja že svojo prvo, ki jim jo je z asom priboril Urnaut. Pri izidu 27:28 so bili Bolgari najbližje zmagi, imeli so protinapad, ki pa ga je z blokom zaustavil Alen Pajenk.

Slovenci se bodo v osmini finala pomerili s Turčijo, ekipo nekdanjega slovenskega selektorja Alberta Giulianija, Bolgari, ki so v skupini zasedli četrto mesto, pa se bodo udarili s favoriziranimi Francozi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol