2. 7. 2022, 20:59 | Vir: STA

Slovenski rokometaši se bodo na evropskem prvenstvu pomerili s težkim nasprotnikom

Profimedia

"Na tekmah bo potrebno pokazati največ, česar smo sposobni." je dejal slovenski selektor Uroš Zorman. Kdo vse je v naši skupini?

Slovenska rokometna reprezentanca se bo na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta prihodnje leto gostili Poljska in Švedska, v skupini B pomerila s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo. Tako je določil žreb skupin v Katovicah. Najprej se bo 12. januarja v pomerila s Savdsko Arabija, dva dni kasneje s Poljsko, za konec pa 16. januarja še s Francijo.

Slovenija se je na prvenstvo uvrstila s posebnim povabilom

V drugi del tekmovanja, ki bo med 18. in 22. januarjem bodo napredovale tri najboljše reprezentance skupine. Slovenijo v primeru napredovanja iz skupine A v Katovicah nato v skupini I v Krakovu čakajo tri dodatne tekme z najboljšo trojico skupine A, v kateri bodo igrale Španija, Črna gora, Čile in Iran. V četrtfinale bosta napredovali dve najboljši izbrani vrsti iz vsake izmed štirih skupin drugega dela.

Slovenska izbrana vrsta se je na svetovno prvenstvo, ki bo na sporedu med 11. in 29. januarjem prihodnje leto, uvrstila s posebnim povabilom Mednarodne rokometne zveze (IHF), pred tem je namreč v kvalifikacijah morala priznati premoč Srbiji s skupnim izidom 51:57.

Na prvenstvu bo zaradi posebnega povabila vseeno nastopila, in sicer desetič. Najboljši izid ji je uspel v Franciji pred petimi leti in pol, ko je zasedla tretje mesto. V Španiji je bila štiri leta prej četrta.

Selektor Zorman meni, da bo na tekmah treba pokazati kar največ

"Glede na to, da smo se v žreb podali iz četrtega bobna, je bilo težko pričakovati kakšne ugodnosti, ko se ozremo na tekmece. Med žrebom kroglic iz prvega bobna smo imeli možnost, da se naši skupini pridruži Francija ali novi afriški prvak. Do trenutka odločitve je bil žreb dokaj ugoden. A na koncu smo za tekmece dobili Francoze, poleg njih pa še gostitelje Poljake in Savdsko Arabijo. Skupina je zagotovo atraktivna, na tekmah bo potrebno pokazati največ, česar smo sposobni. Seveda je v boju za višja mesta pomembno tudi, s katero skupino se združiš v drugem delu. Tu je bil žreb malenkost bolj ugoden, kar ne gre zanemariti. Potrebno je gledati pozitivno," je za Rokometno zvezo Slovenije (RZS) dejal selektor Uroš Zorman.

Bobo

Francozi bodo težaven nasprotnik

V skupini se bodo Zormanovi pomerili s Francozi, ki so šestkrat slavili na svetovnih prvenstvih, obenem pa so še trikratni evropski in trikratni olimpijski prvaki. Po podatkih tekem na spletni strani Rokometne zveze Slovenije so Slovenci skupno v vseh tekmovanjih, vključno s prijateljskimi tekmami odigrali 25 obračunov proti galskim petelinom, trikrat so slavili, trikrat pa remizirali. Na svetovnem prvenstvu še nimajo zmage, na petih tekmah so enkrat remizirali.

Poljaki na evropskem prvenstvu še niso osvojili medalje

Poljaki sicer zgodovinsko gledano niso tako uspešni kot Francozi, a bodo imeli podporo domačega občinstva. Sicer pa gre za enkratne svetovne podprvake, trikrat so bili bronasti. Z evropskega prvenstva medalje nimajo, na olimpijskih igrah pa so bili enkrat bronasti, in sicer leta 1976 v Montrealu. S Poljaki je Slovenija igrala skupno 16-krat in devetkrat slavila, enkrat je odigrala remi. Na svetovnih prvenstvih sta si reprezentanci razdelili po eno zmago.

Profimedia

Proti Savdski Arabiji Slovenija še ni izgubila

Savdska Arabija, ki bo na svetovnem prvenstvu prav tako kot Slovenija nastopila desetič, bo za slovensko izbrano vrsto večja neznanka. Nazadnje so se Slovenci z azijskim predstavnikom merili pred petimi leti in pripravljalno tekmo dobili z 31:19. S štirikrat bronasto reprezentanco azijskega prvenstva so Slovenci odigrali še tri pripravljalne tekme in prav vse dobili. Prvo leta 1997 (35:19), drugo in tretjo pa dve leti kasneje (31:29; 33:22). Dvakrat so slavili tudi na SP (2013, 2001).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.