10. 10. 2023, 18:21 | Vir: STA

Domen Novak zasedel deseto mesto v kraljevski tretji etapi dirke po Turčiji

Profimedia

Slovenski kolesar Domen Novak (UAE Team Emirates) je v kraljevski tretji etapi dirke po Turčiji od Fathiya do Babadaga (104,1 km) zasedel deseto mesto. Zmaga je pripadla Kazahstancu Alekseju Lucenku (Astana Qazaqstan), ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Etapo je odločilno zaznamoval bržčas najtežji vzpon v svetu poklicnega kolesarstva na Babadag, ki je dolg 18,4 km s povprečnim naklonom kar 10,3 odstotka. Na njem so nastale ogromne razlike, organizatorji pa so morali časovno zaporo zaradi zahtevnosti terena v sicer kratki etapi s 15 dvigniti na 30 odstotkov časa zmagovalca.

Za zmago borili štirje

Boj za etapno zmago se je odvil med štirimi kolesarji, po dveh iz ekip Bora-Hansgrohe in Astana Qazaqstan, največ moči pa je imel po več kot uri in 13 minutah vzpenjanja 31-letni Kazahstanec Lucenko.

Ciljno črto je prečkal 12 sekund pred Nemcem Benom Zwiehoffom (Bora-Hansgrohe), še 15 sekund več pa je zaostal tretjeuvrščeni Kolumbijec Harold Tejada (Astana Qazaqstan). Najboljši slovenski predstavnik na sicer osemdnevni preizkušnji po Turčiji Novak je ciljno črto prečkal 3:44 minute za zmagovalcem.

V dresu emiratov kot posojen član na preizkušnji iz Adrie Mobil nastopa tudi Gal Glivar, ki pa danes ni posegel po vidnejši uvrstitvi.

Profimedia

Izenačil s slovenskim asom 

V skupnem seštevku so razmerja podobna razpletu današnje etape. Z vštetimi bonifikacijskimi sekundami ima Lucenko zdaj 16 sekund naskoka pred Zwiehoffom in 33 pred moštvenim kolegom Tejado. Novak tik za najboljšo deseterico na 11. mestu zaostaja 5:14 minute.

Prvi dve ravninski etapi je dobil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) in števec zmag v sezoni pomaknil na 17, s čimer se je na najvišji ravni izenačil s slovenskim asom Tadejem Pogačarjem. Na tretjem mestu sta po številu zmag še en slovenski zvezdnik Primož Roglič in Danec Jonas Vingegaard s po 15 zmagami.

V sredo bo na vrsti razgibana četrta etapa od Fethiya do Marmarisa (165,3 km).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol