4. 5. 2022, 14:33

Sprostitev za oči: paraolimpijska plavalka od bazena do naslovnice Playboya

Profimedia

Zdaj ni v plavalnih blokih, ampak na promenadi. Morje pod njo je ravno in mirno. Sonce zgoraj pripeka. Oblečena je samo v bel bikini in se orientira po glasu fotografa.

Elena Krawzow je paraolimpijska plavalka. Ko skoči v bazen, sledi trenutek tišine. Nato njene roke zarežejo v vodno gladino. Potopi se in začne šteti. "Nič ne vem o tem, kaj se v teh sekundah dogaja okoli mene," pravi Krawzowa. "To je deloma zaradi moje ovire, pa tudi moje osredotočenosti. Udarce štejem zato, da se orientiram. Tako vem, kdaj bo stena in obrat. Ne vem, kaj se dogaja na stezi 3, 5 ali kjerkoli. Skrbi me samo zase, za svojo tehniko, za svojo dirko."

Krawzowa je slabovidna. Ima le 3 odstotke vida. Ne vidi svojih tekmic, valovanja ali reakcij. Tudi fotografa ne vidi. Lahko pa sliši klik zaklopa, navodila in spodbudo.

Playboy/fotomontaža

Rojena v majhni vasici v južnem Kazahstanu

Elena se je rodila leta 1993 v Mergenu. Njena država je bila samostojna nekaj več kot dve leti. Ločitev od razcepljene Sovjetske zveze je pustila ekonomske brazgotine

Ko je bila stara sedem let, so stvari postale še težje. Njeni učitelji so opazili, da je mežikala in se napenjala, da bi videla šolsko tablo. Ko je poskušala brati, je držala knjige blizu nosu.

Želja družine po odhodu je postajala vse bolj nujna. Morali so najti nekaj za zdravljenje in učenje svoje mlade hčerke. Najprej so odšli v Rusijo in moskovsko očesno bolnišnico, kjer so ji diagnosticirali degeneracijo rumene pege.

Poslali so jo v internat za invalidne otroke, kjer je bilo nasilje med otroki in s strani učiteljev običajno.

Končno se je družina z Eleno, staro 11 let, uspela preseliti v Nemčijo. "Ni bilo lahko spremeniti države," se spominja. "Nemčija je bila zame popolnoma nova. Počutila sem se kot tujka. Ampak to je bila najboljša izbira mojih staršev. Zelo sem vesela, da živim v Nemčiji, saj mi je veliko ljudi tukaj pomagalo, da sem se izpopolnila."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elena Semechin (geb. Krawzow) (@elena_krawzow)

Eden izmed njih je bil učitelj športa Michael Heuer. Uvidel je, da je za Krawzowo plavanje lahko "izhod". Med tednom je sama trenirala, štela udarce in dolžine. Ob vikendih se je "izgubila" ob plesu in utripih berlinskih tehno klubov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elena Semechin (geb. Krawzow) (@elena_krawzow)

Uspeh je pritegnil pozornost in priložnost za napredek

Paraolimpijskih iger v Londonu 2012 se je udeležila kot najstnica in pri 18 letih osvojila srebro za Nemčijo. Svoj prvi svetovni naslov je osvojila leto pozneje. Leta 2016 je postavila svetovni rekord v svoji najljubši disciplini, 100 m prsno.

"Prej sem bila malo priljubljena. Ko sem postala svetovna prvakinja in sem imela svetovne rekorde, je to postalo pomembno. Pomembno je tudi, da je Playboy dal to prošnjo za snemanje," pravi.

"Sem prvi invalid, ki je bil na naslovnici. To je bil korak, da drugim na svetu pokažem, da so invalidi enaki tistim brez invalidnosti."

Playboy/fotomontaža

Toda Elenina naslovnica nemškega Playboya, ki je bila zelo erotična, je povzročila veliko razburjenja. Zakaj?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord