Uredništvo | 12. 2. 2024, 19:39

Neverjetno: 100 let star športnik se je udeležil svetovnega prvenstva (VIDEO)

Posnetek zaslona/Facebook profil George Robert Vitkos

Taghi Askari, star 100 let, je pripravljen na skok v vodo, ko stoji na robu odskočne deske.

Irančan, ki je v preteklosti že osvojil srebrno in bronasto medaljo na prvih azijskih igrah leta 1951, ni nikoli izgubil svoje strasti do športa. Leta 2024 je sodeloval na svetovnem prvenstvu v Dohi, naslednji petek pa se bo pomeril na World Aquatics Masters Championships, kjer bo najstarejši tekmovalec.

"Skakanje v vodo sem vzljubil že v najstniških letih in ljubezen vztraja do danes. Nič se ni spremenilo od leta 1951 do sedaj, razen mojega nastopa," je dejal Askari. Prvič se je s skakanjem srečal na bazenu v bližini njegovega rojstnega doma v Iranu, kjer je videl otroke, ki s pomočjo deske skačejo v vodo.

To je zanj pomenilo doživljenjsko ljubezen, ki ga je kmalu pripeljala do medalj na domačih in azijskih tleh. "Zadnje tekmovanje na državnem nivoju, ki sem se ga udeležil, je bilo, ko sem bil star 41 let. Dobil sem zlato medaljo, po tem pa sem se odrekel športu, vsaj kar se tiče zlatih medalj."

Odkar se je Askari prvič potopil, se je ta šport zelo spremenil. "Do časa iger v Teheranu leta 1974 so v šport vstopili kitajski plavalci in se začeli zelo izboljševati - enostavno nismo jim bili kos, ker smo ostajali na istem nivoju, kjer smo začeli."

Iran bo sodeloval na tekmovanju World Aquatics Masters Championships.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol