Š. T. | 11. 3. 2023, 15:23 | Vir: STA

Neverjetni Tadej Pogačar konkurentom ni pustil blizu niti na kraljevski etapi

Profimedia

Najboljši kolesar na svetu svoje kvalitete dokazuje tudi na dirki Pariz - Nica.

Tadej Pogačar, kolesar ekipe UAE Emirates, je dobil tudi kraljevsko, 7. etapo dirke Pariz- Nica. Slovenski as je imel na koncu zadnjega vzpona na Col de la Couillole v sprintu več moči od prvega zasledovalca v skupnem seštevku, Francoza Davida Gauduja, Jonas Vingegaard je bil tretji. 

Sedma etapa je bila zahtevna, kolesarje je čakala 142,2 kilometra dolga trasa, 3.554 višinskih metrov in dva vzpona prve kategorije. Pogačar je Gauduja premagal za dve sekundi, po zaslugi bonifikacijskih sekund pa je prednost pred njim pred zadnjo etapo povečal na 12 sekund. Slovenec se je utrdil v skupnem vodstvu dirke in mu zelo dobro kaže v boju za skupno zmago.

Na vrh 17,7 kilometra dolgega zaključnega vzpona je s Slovencem in Francozom prišel še zmagovalec lanskega Toura, Danec Vingegaard, ki je na koncu zaostal šest sekund.

Za Pogačarja je bila to druga etapna zmaga na dirki, 53. zmaga v karieri in sedma letošnja.

"Zelo zahtevna etapa in težak boj na koncu. Danes je bil prvi topel dan v sezoni, Ineos je od sredine etape diktiral oster tempo, tako da smo pod vznožje zadnjega, dolgega vzpona že prišli utrujeni. Sredi klanca sem res poskusil z napadom, vendar bolj zaradi tega, ker nisem hotel prevelike skupine v sprintu. Vse se je potem izteklo po načrtu," je na cilju dejal dvakratni zmagovalec Toura, ki je etapo oddaljen od skupne zmage, vendar nima velike prednosti, tako da dirka ostaja odprta.

 

Profimedia

"Ostajamo previdni, čaka nas še ena težka etapa. A sem optimist, razgibana etapa ima vzpone, ki mi bolj ustrezajo, jih pa tudi dobro poznam, saj na njih veliko treniram," je optimističen, toda vseeno previden prvi kolesar sveta.

Za Pogačarja je bila to druga etapna zmaga na dirki, 53. zmaga v karieri in sedma letošnja. Slovenski as je v vodstvu, odločitev o zmagovalcu bo padla v nedeljo, ko je na sporedu zadnja etapa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.