14. 11. 2023, 16:11 | Vir: STA

Tadej Pogačar po prejemu prestižne nagrade: "Ne zaslužim si je zgolj jaz ..."

Profimedia

Najboljši kolesar na svetu je tu, da preda svoje izkušnje mlajšim slovenskim generacijam.

Slovenski as Tadej Pogačar je v ponedeljek na prireditvi Večer zvezd še četrtič zapovrstjo postal slovenski kolesar leta. Po prireditvi je novinarjem obujal spomine na leto 2023, razlagal o ciljih za prihodnost ter zahtevnosti podeljevanja nagrad v zlati eri slovenskega kolesarstva, o kateri vselej govori s ponosom.

Pogačar ponosen na rezultate slovenskih kolesarjev

"Letos sem spet prejel nagrado, ampak je vsako leto težje. Slovensko kolesarstvo je res zraslo in delamo take rezultate, da je težko pobrat kakšno nagrado. Zelo sem vesel tovrstnih dogodkov in nagrade. Ne zaslužim si je zgolj jaz, temveč še kdo drug," je zbranim novinarjem v Festivalni dvorani v Ljubljani razlagal Pogačar.

Član UAE Team Emirates se z veseljem udeleži tovrstnih dogodkov in kramlja z ostalimi kolesarskimi asi. Kolesarska zveza Slovenije (KZS) pa ima na drugi sladke skrbi in zahtevno nalogo pri podeljevanju nagrad najboljšim, pravi Pogačar.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nove generacije imajo prave vzornike

"Moje mnenje je, da si nas več zasluži to nagrado, a jo je težko vsakemu podeliti. Tako kot je Jan (Polanc) dejal, ko smo gledali njegovo etapno zmago na Etno, je bil to v tistih časih velik uspeh. Zdaj bi bila to za Slovence le še ena etapna zmaga. Res smo lahko ponosni, kam smo prilezli v svetovni seriji kolesarstva," pravi prvi kolesar svetovne lestvice.

Dodal je, da imajo nove generacije v zdajšnjih zvezdnikih prave vzornike in priložnost, da unovčijo vse izkušnje z najvišje ravni.

"Upam, da nas mladi kolesarji gledajo in da bodo skušali iti po naših stopinjah. Imamo dovolj mladih upov in se nimamo česa bati za prihodnost," pravi Pogačar in dodaja, da bo sicer težko preseči vse te uspehe zadnjih let. Toda tako sam kot drugi je tu, da preda svoje izkušnje mlajšim slovenskim generacijam za nadaljevanje zlate ere.

Profimedia

Kolesarji hitro pozabijo na preteklo sezono

Tudi najboljši po sezonah potrebujejo premor od kolesarskega dogajanja. Pogačar je baterije polnil v Aziji, a kaj kmalu bo tudi njegov "motor" delal na polnih obratih. "Počasi se bodo začeli strukturirani treningi in preživljanje čim več časa na kolesu pozimi. Nismo še v polnem zagonu, a se motor zaganja," pravi zmagovalec 17 letošnjih dirk.

"Kolesarji nasploh hitro pozabimo na sezono in začnemo razmišljat o novi. Taki dogodki malo osvežijo spomine na preteklo sezono, ti izrišejo nasmešek na obrazu ter dajo dodatno motivacijo za naprej," na svoje uspehe gleda še vedno mladi as, a jih med tolikšnim številom tudi vse težje izpostavlja.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na svetovnem prvenstvu cilja na zlato

"Letos je bilo zelo veliko trenutkov, ki mi bodo ostali v spominu, tako dobrih kot slabih. Eden najlepših spominov bo zagotovo zmaga po Flandriji in v 20. etapi na Touru. Seveda tudi Lombardija za konec sezone po vsem, kar se je dogajalo," pravi Pogačar.

Zlom zapestja na dirki Liege-Bastogne-Liege konec aprila mu je pokvaril načrte v pripravah na Tour. Tega je kljub kriznim trenutkom zaključil na drugem mestu, ob koncu sezone pa je osvojil še bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu.

Profimedia

"V kolesarstvu je redko, da daš nase slovenski dres in zastopaš barve svoje države. Ponosen sem in vesel, da lahko startam na velikih tekmovanjih. Vedno dam svoj maksimum in letos se je poklopilo do bronaste medalje. Ciljamo na zlato v prihodnje," napoveduje Pogačar in ne brez razloga.

Nikoli dovolj izzivov

Trasa prihodnjega SP v Švici je namreč zelo razgibana in s tem Pogačarju pisana na kožo. "Vsako leto me poganja želja po izboljšanju, čeprav vem, da je to težko. Želim biti na nekako podobni ravni kot doslej ter poiskati nove izzive. Na SP v Švici prihodnje leto bo zelo lepa trasa, tako da bo dovolj izzivov. Giro, Tour, Vuelta, spomeniki, vse me žene naprej," je priznal Pogačar.

Profimedia

Kot vselej rad izpostavlja, da nikoli ni dovolj izzivov. A ker je želja po nastopih tako velika, je srečen, ker "urnika ne sestavlja sam, saj drugače ne bi bil dolgo na sceni, bi hitro zaključil".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord