1. 6. 2022, 08:49

Teniška poslastica: Đoković moral priznati premoč kralju peska

Profimedia

V četrtfinalu OP Francije je Španec premagal dolgoletnega tekmeca in se tako približal 14. zmagi na Roland Garrosu. 

Mogoče je čas, da pariški turnir preimenujemo v Rafa Garros. Dvoboj med Rafaelom Nadalom in Novakom Đokovićem se je končal po štirih nizih, vendar je bila to maratonska tekma, saj je špančeva zmaga s 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (7:4) trajala več kot štiri ure.

Kot vedno, ko se pomerita ta dva velikana športa, je bila torkova tekma za učbenike. Kako dobro je rivalstvo med njima, pa pove podatek, da je zdaj razmerje zmag 30:29 v korist Đokovića.

Neverjetno je, da Nadal, ki je dopolnil 35 let in se očitno bori z dolgotrajnimi posledicami številnih poškodb, še vedno lahko igra na tej ravni v elitnem tekmovanju. 

A prav neverjetno je bilo gledati Đokovića, ki ima prav tako 35 let, kako največjega igralca v zgodovini odprtega prvenstva Francije potiska do takšnih skrajnosti, saj mu ni dal niti centimetra prostora.

Kako pomembna je ta zmaga za Nadala?

Kako impresivna je številka Špančevih naslovov v Parizu, pove podatek, da je Američan Pete Sampras na večni lestvici po številu osvojenih vseh grand slamov na četrtem mestu s 14 lovorikami. Na vrhu je prav Majorčan, ki bo v nadaljevanju turnirja lovil 22. zmago na največjih turnirjih na svetu.

"Proti Novaku lahko igraš samo na en način, po najboljših močeh od prve do zadnje točke," je po tekmi dejal Nadal, ki je dvoboj z Đokovićem začel v maju, zaključil pa v juniju.

"To je bil zares zahteven obračun. Novak je eden najboljših igralcev v zgodovini in vedno je velik izziv igrati proti njemu. Danes je šlo za še en izjemen obračun v že tako dolgi zgodovini, ki sva jo spisala skupaj. Kot vedno sem moral za zmago odigrati kar najbolje od prve do zadnje točke. To je bila ena tistih čarobnih noči zame. Nepričakovano visoka raven, ampak zaradi tega sem še bolj zadovoljen," je po dvoboju izpostavil Nadal.

Vsi najboljši v eni eri

Redko, če ne celo brez primere, je videti, da trije največji igralci v zgodovini njihovega športa igrajo hkrati. A tako je bilo v moškem tenisu v zadnjih dveh desetletjih, saj so se za krono borili Nadal, Đoković in Roger Federer.

Ravno Nadal z 21 zmagami na turnirjih za grand slam drži prednost pred tekmeci, zaostajata pa Đoković in Federer, ki jih imata vsak po 20. Morda bo kmalu Španec dodal svoj 22. naslov.

Je pa Nadal v desetem obračunu s Srbom na rdečem pariškem pesku vknjižil osmo zmago in se Đokoviću oddolžil za lanski poraz v polfinalu.

"Brez dvoma zame ne obstaja pomembnejši teniški objekt, kot je tale. To je najbolj posebno igrišče v moji karieri. Kot sem že večkrat poudaril, vselej čutim ljubezen pariškega občinstva in to mi ogromno pomeni," je dodal Španec.

Resen obraz je prekinil znak, da je zmagal. Obrnil se je k svojim najbližjim in trenerju. Poglejte si ta nasmešek. 

Večkrat je omenil, da bi lahko bil letošnji nastop v Parizu njegov zadnji, za konec pa je vsaj nekoliko pomiril francosko publiko. "Zagotovo se vidimo vsaj čez nekaj dni v polfinalu."

Kdo bi v tem trenutku stavil proti Nadalu?

V polfinalu se bo Nadal pomeril z Alexandrom Zverevom iz Nemčije. Slednji je v štirih nizih ugnal španskega najstnika Carlosa Alcaraza. Nastopil bo še en najstnik, Danec Holger Rune, ki bo v četrtfinalu izzval osmega nosilca Norvežana Casperja Ruuda. Drugi četrtfinalni par bo rusko-hrvaški. Andrej Rubljov se bo pomeril z Marinom Čilićem.

V veliki meri zaradi tega, ker je novinec, je bil Alcaraz najbolj električen igralec na tem OP Francije. Prihodnost pripada njemu (in, morda, enemu ali dvema Kanadčanoma).

A če je Nadal proti Đokoviću nekaj, kar je del preteklosti, lahko prihodnost še malo počaka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord